Učešće 19 fakulteta
462

Primatijada: Geografi, hemičari i odbojakšice s PMF-a iz Sarajeva vratili se s medaljama

Piše: M. N.
Prirodno-matematički fakultet (PMF) u Sarajevu prvi put je učestvovao u Primatijadi, regionalnom takmičenja prirodno-matematičkih fakulteta u oblasti nauke i sporta, koje je održano u Crnoj Gori.

Na Primatijadi se predstavilo više od 30 studenata s PMF-a naučnim radovima iz hemije i geografije, muškom nogometnom ekipom, muškom košarkaškom ekipom i ženskom odbojkaškom ekipom.

"Uspjeli smo otići i predstaviti fakultet u najboljem svjetlu. Otišli smo s velikom nadom u sve nas, spremni boriti se za što bolji plasman, ali isto tako nismo imali neka ogromna očekivanja s obzirom na to da nam je ovo prvi put da idemo na takvo takmičenje i nismo znali koliko je jaka konkurencija", kazala je Asija Džafić, studentica, koordinatorica i kapitenica odbojkaškog tima PMF-a.

Studenti su pokazali zavidno znanje iz naučnih i sportskih disciplina. Geografi Bruno Grebenar i Ana Gabrić su zauzeli prvo mjesto i bili za nijansu bolji od drugoplasiranih Adija Operte i Selme Šljivo, također studenata PMF-a, u kategoriji naučni radovi iz geografije. Iako je konkurencija za naučne radove iz hemije bila ogromna, hemičari Mirza Grebo i Sanel Draganović su izborili treće mjesto. Nažalost fudbaleri i košarkaši pored svog uloženog truda i odlične igre te timskog duha nisu uspjeli izboriti jedno od tri mjesta.

Ženska odbojkaška ekipa u čijem su sastavu: Asija Džafić, Ilona Lalić, Naida Topalović, Amina Ahmetagić, Meliha Hošić, Tea Zulčić, Azra Hasić, Bedra Delalić i Elma Ajdinović izgubila je u samoj završnici takmičenja od Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca i time zauzela visoko drugo mjesto.

"Zadovoljne smo drugim mjestom jer nam je ovo ipak prvi put da se takmičimo. Sretne smo što smo imale priliku igrati protiv djevojaka iz Novog Sada, Osjeka, Skoplja i Kragujevca, kao i družiti se sa studentima prirodno-matematičkih fakulteta s prostora cijele regije. Nadamo se da ćemo sljedeće godine biti još spremnije i uspjeti izboriti prvo mjesto. Želimo se zahvaliti udruženjima hemičara, matematičara, PMF-u i posebno uvaženom dekanu prof. dr. Mustafi Memiću na podršci i izdvojenim sredstvima bez kojih ne bismo uspjeli realizovati odlazak na ovo takmičenje. Također, želim naglasiti da su dekan, kao i nastavničko osoblje fakulteta, uvijek tu za nas i pružaju nam maksimalnu podršku u svim studentskim aktivnostima i uvijek se možemo osloniti na njihovu pomoć", istakla je Džafić.

Studenti se nadaju da će učestvovati u Primatijadi koja će se održati i sljedeće godine te da će biti još uspješniji.