Manifestacija "Kultura mira"
0

Prilika mladima da upoznaju istoriju i običaje BiH

FENA
Humanitarna karitativna organizacija Kruh sv. Ante u suradnji s Udruženjem Infohouse organizirala je u subotu u Sarajevu manifestaciju pod nazivom "Kultura mira", koja je upriličena uoči proslave Dana kruha sv. Ante.

Na manifestaciji je predstavljen projekt "Kultura mira" koji realiziraju studenti volonteri/stipendisti Fonda "Kap dobrote", a cilj je da mladi ljudi iz različitih gradova u FBiH istraže, nauče i pripreme prezentaciju najznačajnijih elemenata kulturne baštine iz njihovih lokalnih zajednica.

Na taj način mladi se izravno upoznaju o običajima, praksama i elementima kulturne baštine svoje i drugih sredina, te proširuju znanja o istorijskom i kulturnom bogatstvu BiH.

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu tim povodom upriličen je i Sajam kulture, a posjetioci su na štandovima vidjeli predmete i probali hranu iz sarajevske, hercegovačke, srednjobosanske i posavske regije. Tokom programa te regije predstavile su se i kroz scenski nastup, a premijerno je prikazan dokumentarni film "Kulturna baština BiH", koji prezentira kulturno-historijske znamenitosti BiH.

Manifestaciji je prisustvovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a pozdravnim riječima sudionicima su se obratili ravnatelj HKO Kruh sv. Ante fra Stipan Radić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, te uime studenata volontera Darko Jelić.

Dan kruha sv. Ante obilježava se 12. juna u znak Ante Padovanskog, zaštitnika čovjeka, a ovogodišnji moto je "Otvorite vrata čovjeku".