Festival energetske efikasnosti
0

Prikazan film "Četvrta revolucija - energetska autonomija"

Klix.ba
U Galeriji Boris Smoje je otvorena izložba umjetničkih fotografija o temi energetske efikasnosti, na platou ispred BBI centra je održan multimedijalni dan energetske efikasnosti i okoliša, a u večernjim satima i atraktivna modna revija, dok je u kinu Cinema City premijerno prikazan fim "Četvrta revolucija – energetska autonomija".

Program je započeo "Mini sajmom" na platou ispred BBI centra, u sklopu kojeg su građani mogli obići razne edukativne štandove, gdje su se informisali kako i na koji način njihovi domovi mogu biti energetski efikasniji.

U kinu Cinema City je u 17 sati održana premijerna kinoprojekcija filma "Četvrta revolucija – Energetska autonomija", reditelja Carla Fechnera, a u 19 sati je u galeriji Boris Smoje u Radićevoj ulici otvorena Izložba fotografija o temama energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i brige o okolišu. Izložene fotografije je pregledao stručni žiri u sastavu: Admir Halilović, akademski kipar i vlasnik galerije, Branimir Prijak, profesionalni fotograf i Zoran Bogunović, ekspert za marketing i komunikacije USAID 3E projekta. Najboljom fotografijom žiri je proglasio rad autorice Inge Cvijanović pod nazivom "Prirodan izvor energije". Pobjednica će svoju nagradu preuzeti u ponedjeljak, 11. juna, u prostorijama USAID 3E projekta.

U večernjim satima se ispred BBI centra održala atraktivna modna revija u kojoj su učestvovali modeli modne agencije Modiko, a reviju su održali i učenice i učenici Osnovne škole Mula Mustafa Bašeskija, koji su posebno za ovu priliku pripremili kreacije od recikliranih materijala. U sklopu modne revije održano je i proglašenje pobjedničke fotografije.

Festival energetske efikasnosti ima za cilj da popularizira implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima i u uredima. Tokom ove manifestacije, sredstvo promovisanja poruka u javnosti su različite oblasti kulturnog izražaja, kao što su koncerti, ulične manifestacije, umjetničke izložbe i filmovi. Više informacija svi zainteresovani mogu naći na web-stranici www.eee.ba/festival.