BiH
0

Na Festivalu energetske efikasnosti prikazan film "The Dark City"

Klix.ba
Na cjelodnevnom naučnom sajmu za osnovne i srednje škole proglašeni su pobjednici konkursa o temi energetske efikasnosti, obnovljive energije i zaštite okoline. Prikazan je i film "The Dark City", a autor filma je bio gost Festivala.

Da nauka i zabava i nisu tako suportni pojmovi, mogli su se uvjeriti svi posjetioci drugog dana Festivala energetske efikasnosti, gdje je održan Naučni sajam za osnovne i srednje škole. U prvom dijelu programa održana su predavanja. Mr. Mirna Marković je ukazala na to šta možemo sami poduzeti da smanjimo nepotrebnu potrošnju energije u našem domaćinstvu kroz temu "Mogu li ja nešto uraditi? Da, mogu misliti". Ian Cheney, režiser filma "The City Dark", je govorio o svojim iskustvima prilikom produkcije filmova koji se bave temom zaštite životne sredine. Hamid Mehinović iz NVO Energis je predstavio Evropsku sedmicu održive energije, dok je Maja Vlaić iz USAID-ovog projekta "Mladi eko lideri" predstavila rad članova projekta na proizvodnji Taa Bora solarnih lampi, koje recikliraju odbačenu plastičnu ambalažu i akumulacijom solarnog zračenja dobijaju potrebnu energiju za svoj rad.

Poseban interes učenika je bio usmjeren na finale takmičenja osnovih i srednjih škola iz Kantona Sarajevo, koji su izložili svoje radove o temi energetske efikasnosti, obnovljive energije i zaštite okoline. Učeničke radove u kategoriji eseja je ocijenila dr. Đenita Haverić, a dobitnice nagrada za najbolje eseje su: Nejra Trle iz OŠ "Aleksa Šantić" za esej "Mudra kuća štedi energiju" te Sajra Lihovac iz Srednje škole metalskih zanimanja za esej "Priroda je darežljiva prema čovjeku, a čovjek prema prirodi". Učeničke radove u kategoriji naučnih radova je ocijenio prof. dr. Dušan Gvozdenac, a dobitnik nagrade je Vahid Merdan iz Srednje elektrotehničke škole za energetiku za rad o temi "Znamo li koliko smo ozračeni?". Likovne radove ocijenio je prof. Zlatko Trako, a dobitnici nagrada su: Emina Jelešković iz Osme osnovne škole "Amer Čenanović" za temu "Obnovljiva energija" te Dario Ivanović iz Srednje građevinsko-geodetske škole za temu "Zaštita okoline". Stručni žiri u sastavu: prof. dr. Dušan Gvozdenac, Mak Kamenica i Zoran Bogunović, pregledao je izložene radove u kategoriji maketa i poslušao prezentacije učenika. Prema ocjenama žirija, u kategoriji osnovnih škola, najboljim je ocijenjen rad "Automat za sušenje ruku" učenika OŠ "Kovačići". Autori rada su Edi-Muarem Hanjalić, Tarik Horozović i Nađa Bandić. U kategoriji srednjih škola najboljim radom ocijenjen je "Edukacioni model za obnovljive izvore energije" maturanta Harisa Ačkara iz Srednje elektrotehničke škole.

Posebne nagrade, dva Siemens edukaciona paketa, su dobile osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" i "Aleksa Šantić".

Istog dana navečer, u kinu Cinema City je u 20.00 sati održana premijera dugometražnog dokumentarca "The Dark City" autora Iana Cheneya. Ovaj nagrađivani dokumentarac o svjetlosnoj zagađenosti i nestanku tame govori o generacijama koje i ne znaju šta je nebo puno zvijezda zbog previše umjetnog svjetla u gradovima, te o nemogućnosti shvatanja da je Zemlja samo mali kamen u svemiru. Film istražuje i zdravstvene posljedice nestanka tame, posebno kod radnika u noćnoj smjeni.

Autor filma Ian Cheney je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Sarajevo na Festival energetske efikasnosti, a posebno učešćem na Naučnom sajmu osnovnih i srednjih škola, gdje je održao kratko predavanje gostima i sudionicima sajma. Također je, nakon projekcije filma, razgovarao s publikom i diskutovao o postavljenim pitanjima.

Festival energetske efikasnosti ima za cilj da popularizuje implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima i uredima. Tokom ove manifestacije, sredstvo promovisanja poruka u javnosti su različite oblasti kulturnog izražaja, kao što su koncerti, ulične manifestacije, umjetničke izložbe i filmovi. Više informacija svi zainteresovani mogu naći na web-stranici www.eee.ba/festival.