Prijevremena sloboda za Mlađu Radića, bivšeg čuvara u logoru Omarska

F
FENA
10.1.2013. u 08:30
11
8
Prijevremena sloboda za Mlađu Radića, bivšeg čuvara u logoru Omarska
11
Prijevremena sloboda za Mlađu Radića, bivšeg čuvara u logoru Omarska Mlađo Radić
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Mlađo Radić, nekadašnji vođa smjene u logoru Omarska kod Prijedora, bude pušten na slobodu prije isteka kazne od 20 godina zatvora, saopćeno je u srijedu navečer iz Tribunala.
Kao jedini faktor koji je išao u prilog prijevremenom oslobađanju, Meron je naveo to što je Radić u augustu 2011. godine odslužio dvije trećine izrečene kazne i, u skladu s praksom Tribunala, stekao pravo da zatraži pomilovanje.

Meron je, ipak, odlučio da Radić može da bude pušten na slobodu 31. decembra 2012. godine.

Mlađo Radić, poznat i kao Krkan, uhapšen je u aprilu 1998. godine. Suđeno mu je u predmetu "Kvočka i drugi", u kome je proces za zločine počinjene nad zatočenicima Omarske, na početku sukoba u Bosni i Hercegovini, 1992. godine, vođen protiv još četvorice optuženih - Miroslava Kvočke, Dragoljuba Prcaća i Milojice Kosa, koji su ranije odslužili svoje kazne, i Zorana Žigića, kome je bila izrečena najstroža kazna - 25 godina zatvora.

Primjedba vlasti Francuske, gdje je Radić služio kaznu, bila je da on nije pokazivao da je voljan da se reintegriše i nije učestovao u "profesionalnim ili edukativnim aktivnostima, uključujući učenje francuskog jezika".

Sudija Meron je zaključio da "postoje ograničeni dokazi o njegovoj rehabilitaciji", ali je, kako se navodi u odluci, u obzir uzeo sličnu situaciju drugih osuđenika kojima je prilagođavanje predstavljalo problem zbog nepoznavanja jezika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: