BiH
0

Odbijeno prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika

FENA
Momčilo Krajišnik
Momčilo Krajišnik
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine počinjene na području BiH.

“Smatram da Krajišnik ne bi trebao biti pušten u ovom trenutku. Iako postoje dokazi da je rehabilitovan i da je mogućnost da počini novi zločin mala, on je osuđen za jako teške zločine, među kojima je kampanja protjerivanja nesrpskog stanovništva u BiH”, navodi se u odluci predsjednika Tribunala u Haagu.

Sudija Meron je u odluci istakao da su zločini za koje je Krajišnik osuđen “neki od najgorih u hIstoriji čovječanstva”.

U odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je navedeno da su osuđenici uglavnom do sada puštani na prijevremenu slobodu tek nakon odsluženja dvije trećine kazne, što će u Krajišnikovom slučaju biti tek u augustu 2013. godine.

Krajišnik, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS), u Velikoj Britaniji izdržava 20-godišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog zločina protiv čovječnosti.

U martu 2009. proglašen je odgovornim za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više općina u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

Krajišnik je već tražio da bude pušten na slobodu 2010. i 2011. godine – kada je, prema britanskim zakonima, imao pravo na to s obzirom da je odslužio polovinu kazne – ali je odbijen odlukom Haškog suda, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.