BiH
0

Prijevoznici iz RS-a počeli blokadu teretnog saobraćaja

FENA
Članovi Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz Republike Srpske (RS) danas su u 12.00 sati blokirali carinski terminal i granični prijelaz u Gradišci za teretni saobraćaj te tako žele izraziti nezadovoljstvo Pravilnikom o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, koji je stupio na snagu početkom ove godine.

I na Rači je u 12.00 sati bilo nekoliko prijevoznika koji su počeli s blokadom saobraćaja.

Iz ovog udruženja očekuju da Vijeće ministara BiH danas razmatra i uvaži njihove zahtjeve, jer će u suprotnom, tvrde, do daljnjeg držati pod blokadom carinske terminale i granične prijelaze koji se nalaze na teritoriji RS.

U Gradišci je oko stotinu kamiona koji su raposređeni na nekoliko lokacija, a očekuju se i da jedan broj njih dođe i iz Banje Luke, odakle su jutros krenuli u blokade.

Predsjednik Udruženja prijevoznika regije Gradiška Gligo Čikić potvrdio je u izjavi novinarima da se blokira samo teretni saobraćaj, ali ne autobusa i putničkih automobila.

Najavljena je i blokada graničnog prijelaza u Gradini.

Prijevoznici traže stavljanje van snage za njih spornog pravilnika.

Optužuju Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da je odgovorno za situaciju u kojoj se nalaze autoprijevoznici i da, kako tvrde, ugrožavaju njihova osnovna prava na rad i život od tog rada.

U BiH je od 1. januara na snazi Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta.