BiH
0

Prijetnje smrću dvojici kolega Anne Politkovskaje

FENA
Dvoje novinara ruskog nedjeljnika Novaja Gazeta primilo je prijetnje smrću nakon objavljivanja jednog članka o ubistvu njihove radne kolegice Anne Politkovskaje i drugog članka o situaciji na Sjevernom Kavkazu, objavila je u ponedjeljak njihova redakcija.

Jedan od članaka odnosi se na istragu o ubistvu Politkovskaje, suradnice novine koja je osudila kršenja ljudskih prava u Rusiji, posebno u Čečeniji, a koja je ubijena 7. oktobra u svojoj zgradi u Moskvi, precizira Novaja Gazeta na svojoj internet stranici.

Drugi članak se odnosio na "probleme u Sjevernom Kavkazu", nestabilnom regionu Rusije u kojemu se nalazi i Čečenija, u kojoj se redovno sukobljavaju ruske snage reda s islamističkim pobunjenicima i separatistima regiona.

Dvoje novinara, čiji identiteti nisu objavljeni, primili su prijetnje 24. novembra. Te prijetnje su precizirane za jednog od njih u obliku poruke na njegovom mobilnom telefonu, upućene na njegovu privatnu adresu, kako bi ga više uplašili.

"Radi se o dvojici značajnih novinara lista", precizirao je direktor Novaja Gazete Dmitri Muratov a navodi ga agencija Interfax, odbijajući dati više detalja u cilju vođenja istrage.

Prema glavnom uredniku Novaje Gazete Sergeju Sokolovu, te prijetnje su "povezane s istragom o ubistvu Ane Politkovskaje i izdavačkom politikom lista koji je personificirala Ana Politkovskaja".