Prisustvovale visoke zvanice
0

Prijem povodom otvaranja Počasnog konzulata Finske

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Počasni konzul Finske u BiH Fuad Strik organizirao je večeras u Sarajevu prijem povodom početka rada Počasnog konzulata Finske u glavnom gradu BiH.

Prijemu su prisustvovale visoke zvanice iz društvenog, poslovnog i političkog života BiH, predstavnici finske zajednice koji žive i rade u BiH, te međunarodne zajednice i diplomatskog kora, među kojima je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Konzul Fuad Strik pozdravio je goste, naglasivši da mu imenovanje za počasnog konzula Finske u BiH predstavlja izuzetnu čast i satisfakciju za sve što je uradio u dosadašnjoj karijeri, ali i prilika da učini i više.

On je naglasio da će u konzulskoj funkciji dati doprinos približavanju dviju zemalja, te da će prioritet biti stavljen na ekonomsku, tehnološku, obrazovnu i kulturnu saradnju, čiji potencijali nisu ni približno iskorišteni.

Ambasador Finske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Peka Metzo otvaranje Konzulata Finske u BiH ocijenio je dokazom saradnje dviju zemalja, istaknuvši da će blisko sarađivati na mnogim konkretnim projektima koji će omogućiti povezivanje BiH i Finske.

Metzo je potvrdio podršku Finske Bosni i Hercegovini u realiziranju preostalih ciljeva na putu ka Evropskoj uniji, što će biti u fokusu rada Konzulata Finske u BiH.

Finska je parlamentarna republika smještena na krajnjem sjeveru Evrope s 5,3 miliona stanovnika. Članica je EU od 1995. godine, a danas je jedna od ekonomski najstabilnijih i tehnološki najrazvijenijih zemalja Evrope.