Prisustvovale brojne zvanice
21

Prijem mitropolita Nikolaja u Sarajevu: Božić je obnova ljubavi i vjere

SRNA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj upriličio je večeras u Sarajevu tradicionalni božićni prijem, na kojem je poručeno da Božić znači obnovu ljubavi, nade i vjere.

Na prijemu su prisustvovali predstavnici crkava i vjerskih zajednica u BiH, vlasti BiH, međunarodne zajednice, diplomatskog kora, te društvenog, političkog i kulturnog života u BiH.

Brojnim zvanicama se u ime mitropolita Nikolaja obratio arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej-stavrofor Miomir Zekić, koji je rekao da je danas više nego ikad potrebno podsjećanje da Božić znači obnovu ljubavi, nade i vjere, obnovu trajnih vrijednosti na kojima je zasnovana ljudska kultura i civilizacija, kao što su solidarnost, odgovornost i pomaganje.

"Sve ovo Božić nosi u sebi, jer sve to je prvi prema ljudskom rodu učinio Sin Božiji. Čovjekovo jeste da poput Presvete Bogorodice kaže 'Neka bude volja Njegova'. Tek tada će svakome od nas pojedinačno biti bolje, jer ćemo imati čvrst temelj na kojem je moguće graditi. Pogotovo su ove vrijednosti potrebne nama u BiH. Potrebno je da svi mi, bili pravoslavni hrišćani ili ne, usvojimo i prihvatimo sveljudske radosti i univerzalnu poruku Božića“, naglasio je Zekić.

Ističući da u čovjeku kojeg je Bog stvorio po svojoj slici i prilici postoji neugasiva i vječita želja za ljubavlju, za iscjeljenjem od grijeha i smrti, protojerej-stavrofor Zekić je istakao da božićna pouka - pouka ljubavi Boga ka čovjeku i pouka među ljudima – postaje naročito značajna u današnjem trenutku.

"Hristos je došao u svijet da čovjeku daruje ljubav, donio nam nadu u život vječni. Hristos nas poziva da vjerujemo u radost Božića", rekao je Zekić.