BiH
599

Prijedorčanin Zeid Softić: Ima mnogo komentara, ali ja sa ponosom nosim bijelu traku

Piše: E. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na glavnom trgu u centru Prijedora danas će sa početkom od 13.30 sati biti održana šetnja kojom će se obilježiti 31. maj - Međunarodni dan bijelih traka.

Nešto više od sat vremena prije nego što će biti održana šetnja, na trgu nije bilo mnogo građana koji su samoinicijativno oko svoje ruke stavili bijele trake koje ne predstavljaju samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta te poricanje zločina.

Ekipa našeg portala na glavnom trgu je zatekla tek jednog mladića sa bijelom trakom koji je kazao da je ponosan što je nosi danas oko ruke.

"Danas smo obilježeni kao drugačiji, mnogo ljudi komentariše što nosim traku ali se ne obazirem. Danas se obilježava 23. godišnjica kada smo bili označeni i ja sa ponosom nosim ovu traku", kazao je Zeid Softić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka građani iz cijele Bosne i Hercegovine danas će u sklopu građanske inicijative "Jer me se tiče" prošetati glavnim trgom u Prijedoru gdje će položiti i ruže sa imenima 102 ubijena djeteta u proteklom ratu.