BiH
31

Prijedor, Oštra Luka i Sanski Most zajedno biraju mir

Klix.ba
Prvi put od 2011. godine od kada Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor direktnim aktivnostima obilježava "Međunarodni dan mira", učenici i profesori osnovnih škola iz Sanskog Mosta, Prijedora i Oštre Luke će zajedno učestvovati na aktivnostima obilježavanja "Međunarodnog dana mira" u Prijedoru i Sanskom Mostu.

Učenici i profesori iz Sanskog Mosta će učestvovati na aktivnostima obilježavanja Međunarodnog dana mira u Prijedoru, dok će učenici i profesori iz Prijedora i Oštre Luke učestvovati u aktivnostima u Sanskom Mostu.

Uzajamnim posjetama, 21. septembra 2015. godine, u Prijedoru na velikom trgu (ispred RK Patrija), sa početkom u 12 i trajanjem do 14 sati, i u Sanskom Mostu u parku na Zdeni sa početkom u 10:30 i trajanjem do 12:30 sati, NDC Prijedor sa projektnim saradnicima, osnovnim školama pomenutih gradova/opština pod sloganom "Mir je naš izbor" organizuje manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana mira.

Aktivnosti na kojima će učestvovati više od 300 učesnika, učenika, profesora i saradnika, uključuju: defile učesnika, prezentaciju literarnih i likovnih radova sa temom "Mir je naš izbor", izložbu likovnih radova sa istom temom, muzičku podršku/muzičke tačke, kreativnost na djelu sa porukama mira i podjelu promotivnog materijala NDC sa porukama mira.

Organizatori aktivnosti su Nansen trenerice / treneri, sa članovima "Nansen vršnjačkih medijatorskih klubova", koji su prvi klubovi vršnjačke medijacije osnovani u BiH i članovima "Nansen vršnjačkih medijatorskih sekcija" koje su u Prijedoru, Oštroj Luci i Sanskom Mostu počele sa radom od školske 2014/2015. godine.

Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Nakon rasprava o uvođenju "Dana mira" i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.