BiH
0

Prijedor: Oprema za fizičko za socijalno ugrožene i romske učenike

SRNA
Prijedor
Prijedor
Predstavnici Savjetovališta za Rome iz Banjaluke uručili su danas za 44 učenika Osnovne škole "Branko Ćopić" prigodne paketiće sportske opreme za fizičko vaspitanje.

Koordinator Savjetovališta Zdravko Strabić istakao je da je ovo jedan njihov manji projekat materijalnog obezbjeđenja romske i socijalne ugrožene djece u Banjaluci, Gradiški, Prnjavoru i Prijedoru.

"Projekat se ne odnosi samo na romsku djecu, ali je činjenica da su oni najugroženiji i da im je i ovakva pomoć dobrodošla, tako da su trenerke, patike, majice i čarape za fizičko uglavnom dobila romska djeca, među kojima ima i onih koji zbog nedostatka te opreme nisu ni radili fizičko sa vršnjacima", rekao je Strabić.

On je dodao da je projekat finansirala Austrijska razvoja agencija "ADA".

Direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" Sanja Munjiza izjavila je da ova škola u školskoj 2011/2012. godini ima 25 učenika romske nacionalnosti, što je veći broj nego u svim ostalim školama.

"Sa roditeljima smo radili razne radionice i edukacije tako da i oni žele da im djeca idu u školu i budu obrazovana. Ovim današnjim poklonom djeca će imati mogućnost da pohađaju nastavu, kao i svi drugi, što im mnogo znači", rekla je Munjiza.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević istakao je da je ova podjela paketića rezultat dobre saradnje ovog banjalučkog savjetovališta, škole i romskog udruženja.
"Osnovnu i srednju školu u Prijedoru pohađa 110 romske djece, a imamo i jednog studenta koji pohađa Fakultet bezbjednosti i zaštite, što je za nas Rome velika stvar", rekao je Salešević.

On je dodao da je za 10 godina, koliko radi romsko Udruženje u Prijedoru, položaj Roma znatno promijenjen, a da se to najbolje vidi u obrazovanju.