{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prijedor nije problem Bošnjaka i Hrvata, nego cijele BiH i šire"

30.7.2012. u 20:40
55
"Prijedor nije problem Bošnjaka i Hrvata, nego cijele BiH i šire"
55
Petog augusta u Prijedoru će se održati javni skup šetnjom kroz glavnu ulicu. Kako kažu u Organizacionom odboru za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana, ovom mirovnom akcijom nastoje skrenuti pažnju javnosti na diskriminaciju civilnih žrtava, kontinuirano negiranje ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i nejednakost građana u njihovim pravima.

"Situacija u Prijedoru je zabrinjavajuća", tvrdi naš sagovornik, Prijedorčanin Emir Hodžić, čiji su otac i brat bili zarobljeni u koncentracionom logoru Omarska. Kako kaže, skup koji će se održati 05. augusta nema nacionalno obilježje, već je poziv na jednakost i priznanje osnovnih ljudskih prava.

"Krajnje je vrijeme da prihvatimo da su neke stvari iznad etničkih prepucavanja te da se pitanje nevinih žrtava ne smije politizirati. Pitanje Prijedora nije samo problem prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, nego cijele države i šire. Jedino zajedništvom možemo glasno i jasno reći da smo konačno željni promjene. Ne možemo govoriti o Evropskim integracijama dok se osnovna pitanja ljudskih i civilnih prava ne riješe", kaže Hodžić.


U opštini Prijedor se kroz institucije sistema krše osnovna ljudska prava, pravo na okupljanje, javno izražavanje i sjećanje na žrtve.

"Vrši se pritisak na aktiviste nevladinih organizacija i onemogućava njihov rad na suočavanju sa prošlošću i pomirenju u zajednici. Civilne žrtve rata se nalaze u aparthejdu naspram srpskih veterana, nema ih u budžetima i javnim programima, spomen-obilježja se podižu poginulim srpskim vojnicima, dok u cijelom gradu ne postoji nijedan spomenik bošnjačkim i hrvatskim civilnim žrtvama rata", kažu u Organizacionom odboru za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana.

Odbor poziva sve građane Prijedora, bez obzira na njihovu etničku, vjersku i drugu pripadnost, da izađu tog dana i mirnom šetnjom pokažu da su za Prijedor bez diskriminacije, grad u kojem će svi imati jednaka prava i u kojem će svako znati za dešavanja '90-ih godina i zločine počinjene nad nedužnim Prijedorčanima.


"Pozivamo aktiviste za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i cijelog svijeta da nam se pridruže u našoj pravednoj borbi za jednakost svih ljudi i da javno izrazimo bunt protiv negatora genocida", navode iz Odbora.

Okupljanje je predviđeno za 11:30 sati na Starom gradu (Berek), odakle bi se povorka uputila glavnom ulicom do glavnog trga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: