Obilježavanje 20. godišnjice
479

Napadnuto sjedište Prijedorčana, priveden zbog riječi genocid

Piše: J. Hadžiahmetović
Ed Vulliamy sa Prijedorčanima (Foto: Klix.ba)
U sklopu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Prijedoru, mnogi prijedorski Bošnjaci i ljudi iz drugih gradova okupili su se jutros ispred prostorija Udruženja Prijedorčanki "Izvor" na kojim su u ranim jutarnjim satima razbijeni prozori. Zbog riječi genocid, ispisane na torbama i tablama koje su nosili mnogi koji su došli obilježiti godišnjicu genocida, jedan od organizatora priveden je u prostorije prijedorske policije.

Posljednjih nekoliko mjeseci, osam prijedorskih udruženja obilježava 20. godišnjicu genocida u Prijedoru. Tako je danas u 12:00 sati održan mirnovni skup "Za jednakost i pravo na sjećanje", kojem je prisustvovalo nekoliko stotina Prijedorčana.

Osim njih, tu su bili Ed Vulliamy, proslavljeni britanski novinar i autor koji je dobitnik ovogodišnje Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki "Izvor", kao i članovi Iincijative mladih iz Beograda.

"Mi smo jutros došli ispred kancelarija Udruženja "Izvor" da uzmemo 102 dječije torbe sa imenima djece ubijene 1992. godine, kada smo vidjeli da su svi prozori na prostorijama Udruženja razbijeni. Policija je već bila tu i napravljen je zapisnik", kaže Emir Hodžić, Prijedorčanin čiji su otac i brat bili zarobljeni u koncentracionom logoru Omarska.

Nakon toga, uzeli su torbe sa imenima djece na kojima je bila ispisana i riječ genocid i krenuli su prema glavnom gradskom trgu.

"Osim torbi, nosili smo i školsku tablu sa ispisanim imenima ubijene djece. Kada smo stigli na trg, nije bilo nikakvog govora, već simbolična šetnja. Nakon toga, jedan od organizatora priveden je na saslušanje u policijsku stanicu, nakon čega je dobio prekršajnu prijavu zbog korištenja riječi genocid. Prije toga načelnik Općine Prijedor Marko Pavić odobrio je okupljanje, ali i zabranio upotrebu riječi genocid", pojašnjava Hodžić za portal Klix.ba.

Za večeras su organizatori planirali sjećanje na Esu Sadikovića, jednog od istaknutih Prijedorčana i žrtvu genocida iz 1992. godine, nakon čega će se uputiti prema logoru Trnopolje, gdje će i noćiti.

"Sutra ujutro idemo prema logoru Omarska", rekao je na kraju Hodžić.