{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedor: Iz Tomašice ekshumirani posmrtni ostaci 371 osobe

F
24.6.2015. u 19:01
10
49
Prijedor: Iz Tomašice ekshumirani posmrtni ostaci 371 osobe
10
Prijedor: Iz Tomašice ekshumirani posmrtni ostaci 371 osobe
Tomašica
Forenzički ekspert optužbe Ian Hanson je na suđenju ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom kazao da je iz najveće masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora ekshumirana "371 skupina posmrtnih ostataka".
U te skupine ubrojena su cijela tijela, dijelovi tijela, kao i pojedinačne kosti. Konačan broj pronađenih žrtava znat će se poslije identifikacije DNK metodom, objasnio je Hanson, koji je 2013. nadgledao ekshumaciju u Tomašici kao zamjenik direktora Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za forenziku.

Svjedok je naznačio da su neki od leševa iz Tomašice ranije bili prebačeni u sekundarnu grobnicu na lokaciji Jakarina kosa kod Prijedora. Sa te lokacije, precizirao je Hanson, 2001. godine ekshumirano je "130 cijelih tijela i 259 dijelova tijela", odnosno posmrtni ostaci "minimalno 298 osoba".

- Povezanost posmrtnih ostataka iz Tomašice i Jakarine kose potvrđena je DNK analizom - istakao je Hanson, dodajući da tokom ekshumacija nisu pronađene vojne uniforme ili drugi vojnički predmeti, već samo predmeti koje ljudi svakodnevno nose sa sobom.

Prema optužnici koja Mladića tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od općina u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Bošnjake pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, ubile su snage VRS-a u selima oko Prijedora s proljeća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Hanson je posvjedočio i da su tokom ekshumacije pronađeni tragovi otkopavanja i posljedičnog "mrvljenja" posmrtnih ostataka teškim mašinama poput velikih rovokopača.

Neki od posmrtnih ostataka pronađeni su, stoga, na površini. Grobnica je, po svjedoku, bila pokrivena ogromnom količinom ilovače, a tokom otkopavanja uklonjeno je 40.000 kubnih metara zemlje.

Leševi su, po nalazima eksperta, u grobnicu polagani u najmanje četiri navrata, a slojevi tijela bili su odvojeni slojevima ilovače. Zbog toga što je ilovača sprečavala da kiseonik dopre do leševa, do raspadanja tijela skoro da nije ni došlo.

- Tijela su bila vrlo očuvana, što potvrđuje i da su pokopana nedugo poslije smrti - kazao je Hanson.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Hanson je izjavio da njegov zadatak nije bilo utvrđivanje pod kojim su okolnostima i kada žrtve stradale. Potvrdio je, međutim, da je od Instituta za nestale osobe BiH dobio informaciju da je "između 800 i 900 tijela bilo dopremljeno u Tomašicu od maja do augusta 1992.".

Po istom izvoru, među pokopanima su bile žrtve iz područja Brda kod Prijedora stradale 20. jula 1992., kao i 140 ubijenih u logoru Keraterm 24. jula 1992. godine. Te informacije ni ICMP-e ni Hanson, kako je rekao, nisu provjeravali.

Unakrsno ispitivanje Hansona, Lukić će okončati sutra. Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: