Dom naroda odlučuje
3

Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija pripadnika Armije RBiH donesen po hitnom postupku

T. K.
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić
Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) donesen je na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH po hitnom postupku.

Donošenjem ovog Zakona ispravlja se nepravda prema pripadnicima Armije RBiH kroz propis kojim se vojnim osiguranicima izjednačava isplatni koeficijenat kod obračuna penzija.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koje je predlagač ovog zakona u razlozima za njegovo donošenje, između ostalog, navodi da je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH eliminisanje nejednakosti nastale uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, te odredbama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

"Donošenjem lex specialis zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH izbjegli smo intervencije u članu 140. Zakona o PIO kako ne bismo ugrozili dostignute isplate za više od 430.000 penzionera", rekao je Adnan Delić nakon donošenja Zakona na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Istakao je da će istovremeno ispraviti nepravdu prema ovoj kategoriji vojnih osiguranika, te ispoštovati ustavnu obavezu jednakosti pred zakonom, kao i odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

"Praktično, smatrali smo ovo najboljim rješenjem i za Zavod penzijsko - invalidskog osiguranja Federacije i za same vojne osiguranike", izjavio je Delić.

Do stupanja na snagu ovog zakona preostalo je još njegovo potvrđivanje na Domu naroda FBiH.