|

Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju ide na naknadno usaglašavanje

Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju ide na naknadno usaglašavanje
0
F
FENA
3.1.2013. u 14:55
0
komentara
0

dijeljenja
Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju ide na naknadno usaglašavanje Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Paralamentarne skupštine BiH (PSBiH), nakon glasanja i nedovoljne entitetske većine, uputio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju na naknadno usaglašavanje.
Poslanica Nermina Zaimović - Uzunović pojasnila je novinarima, prije samog glasanja, da u ovom prijedlogu nema ništa sporno te da on ide u korist BiH.

"Ovim prijedlogom i amandmanima je otvorena mogućnost svima da doniraju za rješavanje problema mina u BiH. Također, zakon regulira i pitanje kasetne municije", kazala je.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o sudskoj policiji BiH kojim se regulira položaj, mjesto i uloga Sudske policije, kao i uloga ministra pravde BiH, koji je odgovoran za upravljanje Sudskom policijom te status i vršenje javnih ovlaštenja službenika Sudske policije, a što postojećim zakonom koji je nametnuo visoki predstavnik nije regulirano.

Predloženim izmjenama ne mijenja se institucionalni okvir već se otklanjaju nedostaci i nastoje stvoriti potrebni kapaciteti i preduvjeti koji će Sudskoj policiji omogućiti potpuno i adekvatno izvršenje zadataka i poslova radi kojih je i uspostavljena.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u prvom čitanju. Prijedlog je upućen na naknadno usaglašavanje.

Predstavnički dom PSBiH nije primio k' znanju Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Godišnjem izvještaju VSTV-a za 2011., ali je potvrdio Odluku Predsjedništva BiH o učešću jedinice Vojne policije OSBiH u operaciji ISAF.

U nastavku glasanja, poslanici su usvojili zaključak Kluba SDP-a da Dom odgodi imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH do naredne sjednice.

Također, podržana je inicijativa Dušanke Majkić za raspravu na sjednici Predstavničkog doma PSBiH o posljedicama uništavanja municije i misnko-eksplozivnih sredstava na poligonu "Barbara" po lokalno stanovništvo u općini Glamoč.

Dom je dao suglasnost i za niz ratifikacija sporazuma i ugovora iz oblasti upravljanja čvrstim otpadom, readmisije osoba, turizma, itd.

Naredna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 31. januar.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.