{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog novog Vijeća ministara nije u skladu s Ustavom i Zakonom

Klix.ba
20.3.2015. u 20:00
19
54
Prijedlog novog Vijeća ministara nije u skladu s Ustavom i Zakonom
19
Prijedlog novog Vijeća ministara nije u skladu s Ustavom i Zakonom
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ni prijedlog novog saziva Vijeća ministara BiH nije u skladu sa Ustavom i Zakonom, objavila je Federalna televizija. Naime, u resoru saobraćaja i komunikacija, ministar i zamjenik dolaze iz istog konstitutivnog naroda, što je suprotno sa Ustavom i Zakonom.
Slavko Matanović iz DF-a kandidat je za ministra saobraćaja i komunikacija BiH. Predrag Kožul iz HDZ-a BiH predložen je za Matanovićevog zamjenika. Oba kandidata pripadaju istom narodu, hrvatskom.

Prema Ustavu BiH i Zakonu o Vijeću ministra BiH, ovakva raspodjela fotelja nije moguća.

Ustav BiH, član 4 jasno kaže da najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije.

"Predsjedavajući će, također, imenovati zamjenike ministara (koji neće biti iz istog konstitutivnog naroda kao i njihovi ministri), koji će preuzeti dužnost nakon odobrenja Predstavničkog doma", decidan je Ustav.

Član 7 Zakona o Vijeću ministara BiH glasi: "Svaki ministar ima jednog zamjenika ministra.Zamjenici ministara su iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na ministra".

Mandatar Zvizdić tvrdi da da će kadidati biti imenovani, kada se završe sve provjere, pa i provjera usklađenosti sa Zakonom o vijeću ministara BIH.

"Još uvijek nisam nikoga predložio, odnosno imenovao. To ću raditi kada bude završena provjera kandidata za ministre i zamjenike ministara i, naravno, potpune usklađenosti sa odredbama Zakona o vijeću ministara BiH", izjavio je Zvizdić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: