"Opravdana inicijativa"
126

Prijedlog iz NiP-a: Da li će sarajevski đaci učiti o osnovama sigurnosti?

B. R.
Da li će sarajevski srednjoškolci učiti o osnovama sigurnosti? (Ilustracija: Shutterstock)
Da li će sarajevski srednjoškolci učiti o osnovama sigurnosti? (Ilustracija: Shutterstock)
Zastupnik Naroda i pravde (NiP) u Skupštini Kantona Sarajevo Vedran Jakupović je 2019. godine inicirao da se srednjoškolci podučavaju i o općoj sigurnosti. Prijedlog je zvanično upućen kantonalnom Ministarstvu obrazovanja i odgoja.

Sve učestalije krizne situacije koje pogađaju veliki broj stanovnika nameću pitanje koliko su građani sposobni da odgovarajuće reaguju na njih. To se odnosi i na djecu i mlade koji nisu pošteđeni globalne pandemije koronavirusa, poplava i drugih vrsta nepogoda.

Postojeći obrazovni sistem ih malo ili nikako ne educira o tome kako djelovati u opasnim situacijama - npr. kako se ponašati tokom i poslije snažnog zemljotresa, kako pružiti prvu pomoć i slično.

U socijalističkoj Jugoslaviji, pa tako i u Bosni i Hercegovini kao njenoj republici, đaci su imali predmete, kako su se tada nazivali, općenarodna odbrana i društvena samozaštita. U sklopu tih predmeta naglasak je bio kako na vojnom, tako i na civilnom aspektu zaštite.

"Opravdana inicijativa"

Kantonalni zastupnik NiP-a Vedran Jakupović smatra opravdanim da se sarajevski srednjoškolci obrazuju i o općoj sigurnosti.

"To sam predložio prvenstveno iz mirnodopskih razloga. Rat sam preživio kao tinejdžer i srednjoškolac te sam taj predmet imao u gimnaziji. S obzirom na to da su ukinuti vojna obaveza i predmet koji sam izučavao, došli smo u situaciju da djeca ne znaju ukazati prvu pomoć. Ne znaju osnovne stvari koje bi trebali znati", ukazao je.

Inicijativa Vedrana Jakupovića o sigurnosti kao školskom predmetu (Foto: Facebook Vedran Jakupović)
Inicijativa Vedrana Jakupovića o sigurnosti kao školskom predmetu (Foto: Facebook Vedran Jakupović)

Prema njegovim riječima, inicijativa je naišla na izuzetno dobar odziv. Tvrdi da je već imao nekoliko sastanaka povodom ovog prijedloga.

"Pomoćnik ministarstva sigurnosti je bio na sastanku, koji je zadužen za te stvari. Ponudio je program i ideje na kojima su oni radili, a vezani su za edukaciju djece - doduše u osnovnim školama. Ja sam planirao da to bude u srednjim školama", dodao je.

Jakupović je ocijenio da se, kako je izjavio za naš portal, iz dana u dan pokazuje da postoji potreba za ovim predmetom.

"Dobijao sam i informacije o onome što se zove vojni fitness. Bilo je prijedloga da se on priključi tjelesnom odgoju. Riječ je o specifičnoj vrsti vježbi. Mnogo je aspekata o kojima treba razmisliti", napomenuo je.

Nada se realizaciji

Podsjetio je da je bivša ministrica obrazovanja Zineta Bogunić podržala njegov prijedlog. Kako je kazao, o inicijativi nije razgovarao s nasljednikom Bogunić i već bivšim ministrom Anisom Krivićem. Potvrdio je da je o ovome razgovarao s novoizabranom ministricom Naidom Muminović-Hota.

Jakupović je istakao da je ovim povodom razgovarao i s mnogim drugima iz ove oblasti. Također tvrdi da su oni koji su školovani o oblasti sigurnosti i zaštiti voljni i volonterski učestvovati u realizaciji.

Prema njegovim riječima, u svim strankama postoji konzenzus da je ovaj predmet potreban. Poručio je da je na struci realizacija inicijative. Obećao je da će se do kraja mandata potruditi da prijedlog bude i realiziran.

Za podsjetiti je da se već posljednjih nekoliko godina u RS-u spominje mogućnost uvođenja srednjoškolskog predmeta o sigurnosti i civilnoj zaštiti. Najavljivano je da bi učenici izučavali predmet i teorijski i praktično.