Majske poplave
2

Prije četiri godine cikloni Tamara i Yvette opustošili BiH i Srbiju

Klix.ba
Doboj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doboj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U periodu od 13. do 27. maja 2014. godine Bosnu i Hercegovinu i Srbiju zahvatio je najveći val poplava u posljednjih 120 godina, odnosno otkako se vrše mjerenja. U velikoj prirodnoj katastrofi smrtno je stradalo najmanje 86 osoba.

Najveći broj žrtava registrovan je u Srbiji - 57, dok su u Bosni i Hercegovini stradale najmanje 24 osobe. Također, u Hrvatskoj i Rumuniji zabilježene su, uslovno rečeno, manje poplave te su u tim državama smrtno stradale po dvije osobe.

Najveće posljedice poplava osjetili su Doboj i srbijanski Obrenovac, dok je u objema državama zabilježeno blizu 2.000 klizišta. Nastala šteta u BiH i Srbiji je procijenjena na između 3 i 4 milijarde eura.

U Bosni i Hercegovini poplave su zahvatile dolinu rijeka koje teku ka sjeveru, odnosno rijeci Savi. Tako je najveći dio sjevera zemlje osjetio posljedice obilnih kiša, uključujući i Kanton Sarajevo. Samo u Maglaju je za dva dana pala količina kiše jednaka prosječnom dvomjesečnom periodu.

Poseban problem u BiH predstavljale su mine i druga neeksplodirana ubojita sredstva koja su "podignuta" iz zemlje djelovanjem nabujalih rijeka.

Poplave u slivu Save i Morave su uzrokovale obilne kiše nastale djelovanjem dva ciklona koje danas nazivamo Tamara i Yvette.

Posljedice ciklona se još uvijek osjete, posebno u naseljima koja su pretrpjela djelovanja klizišta. Država BiH nikada nije kreirala višegodišnji program kojim bi se spriječilo ponavljanje ili znatno umanjile posljedice slične katastrofe.