Nema žrtava
31

Zbog slijevanja kiše s Vlašića u Mudrikama poplavljeno nekoliko kuća

Piše: E. M.
S mjesta događaja u Mudrikama
S mjesta događaja u Mudrikama
U mjestu Mudrike uslijed velikih kišnih padavina koje su proteklih dana intenzivne, došlo je do slijevanja vode s Vlašića zbog čega je mjesto u potpunosti poplavljeno, a prema informacijama očevidaca, nekoliko porodica je ostalo zatočeno u poplavljenim kućama.

U Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona za Klix.ba su izjavili da su poplave nastale uslijed slijevanja padavina s Vlašića u mjesto Mudrike koje se nalazi u kotlini.

Osim poplavljenih kuća, poplavljen je i put prema planini Vlašić. Nekoliko porodica je ostalo zatočeno u svojim kućama, a prema informacijama iz MUP-a SBK žrtava na svu sreću nema.

Iz Civilne zaštite Srednjobosanskog kantona su izjavili da se radi o bujici koja je veoma brzo poplavila područje, ali da se veoma brzo i povlači. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio kako je razlog ovakvih događaja šumska sječa.

"Zbog čestih i jakih kišnih padavina, u određenim područjima možemo i očekivati bujice koje završavaju u kotlinama. Najveći uzrok ovakvih bujica su šumske sječe i ne obnavljanje šumskog fonda, kao i sprječavanje ovoga prirodnim barijerama. Godinama pričamo o ovome, ali će nas sječa na kraju koštati glave", zaključio je Solak.