Zločin u Fojnici
558

Prije 30 godina ubijeni su fratri koji su voljeli domovinu Bosnu i Hercegovinu

E. M.
Samostan u Fojnici (Foto: F. K./Klix.ba)
Samostan u Fojnici (Foto: F. K./Klix.ba)
Na današnji dan prije 30 godina u Franjevačkom samostanu ubijena su dvojica fratara, fra Nikica Miličević i fra Leon Migić koje je ubio pripadnik 302. motorizovane brigade Armije RBiH iz Visokog Miralem Čengić.

Franjevci, gvardijan i župni vikar, koji su voljeli Bosnu i Hercegovinu, tog kobnog 13. novembra ubio je pripadnik Armije RBiH sa još tri pripadnika jedinice, a sve je to detaljno opisao samostanski hroničar fra Miroslav Krajnović Carko koji je kazao da je u subotu 13. novembra 1993. godine u 12:55 sati čuo galamu te da je kroz prozor vidio četvoricu, trojicu u vojničkoj uniformi i jednog u crnom kaputu, kako pred sobom tjeraju fra Leona.

"Jedan tjera pred sobom fra Leona i reče mu: ‘Stoj tude na stepenicama!’, koje vode u samostan. Fra Leon je sišao sa stepenica i stao. U to se pojavi fra Nikica. K njemu pristupi vojnik. Udari ga šakom u lice, nogom u mošnje, opsuje mu ustašku majku i potjera ga u samostan. Ubrzo, čuo se pucanj rafala od kojeg je ubijen fra Nikica, a fra Leon ranjen, i pao pred vratima blagovaonice. Ubojica je pristupio fra Leonu, udario ga nogom uz riječi: ‘Diži se!’ Kad se podigao, sasuo mu je rafal u zatiljak. Zadnje riječi fra Leona bile su: ‘Nisam ništa kriv’, a fra Nikice, kad mu je ubojica govorio da će ga ubiti: ‘Ubij!’ Zločinac je izvršio svoj naum”, stoji u hronici samostanskoj gdje je Krajinović opisao ovaj zločin.

Nadalje se navodi da je fra Nikica pao između dva krila vrata na hodniku te da su se nakon zlodjela vojnici povukli. Sve je, kako navodi Krajinović, posmatrao i časni brat fra Tomislav Tomičić kojeg je držao jedan od razbojnika na stepenicama koje vode na prvi sprat.

“U kući, tuga, žalost i strah. Dvije djevojke, Ivona Skoković i Snježana Bošnjak skočile su sa verande i otišle obavijestiti SUP. Stipo Tuka i Ivo Debeljak skočili sa verande. Stipo se sakrio među drva, a Ivo na štalu. Ubrzo je stigla vojna policija. Ja sam bio pred muzejom i otvorio im vrata. Drugi dio vojne policije uletio je u razgovornicu i naredio da svi poliježu i stave ruke za vrat. Tako ih je zatekla civilna policija i naredila da ustanu. Vojna policija, a i civilna, počeli su pregled po sestarskim prostorijama. Ja sam pošao za vojnom policijom i došao do vrata, i vidim gvardijana mrtva. Rekao sam: ‘Moj gvardijan ubijen; ovo se nije dogodilo ni za vrijeme Turske.’ Ugledah sestru Krunoslavu, reče mi: ‘Ubili su fra Leona!’”, navodi se u hronici.

Inače, o tome koliko je fra Leon volio Bosnu govori i činjenica da je prvi u Fojnici postavio državnu zastavu s ljiljanima na samostanski zid.

Vrhovni vojni sud u Sarajevu i Vrhovni sud Bosne i Hercegovine za ovo su kazneno djelo procesuirali Miralema Čengića i osudili ga na 11, odnosno na 15 godina zatvora te sudionike Nedima Zerdu, Samina Mušinbegovića i Vahida Begića na po šest mjeseci zatvora.