{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijavljeno sedam osoba zbog navodnih ratnih zločina u Jajcu

F
15.7.2010. u 12:21
0
4
Prijavljeno sedam osoba zbog navodnih ratnih zločina u Jajcu
0
Prijavljeno sedam osoba zbog navodnih ratnih zločina u Jajcu
Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka podnijeli su nadležnom tužilaštvu izvještaj protiv sedam osoba osumnjičenih da su tokom proteklog rata počinili krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom protiv srpskog civilnog stanovništva na području Jajca. Iz CJB Banja Luka je saopćeno da je izvještaj podnesen krajem mjeseca juna.
“Postoje osnovi sumnje da su M.K., M.K., S.B., Š.S., M.P., U.J. i E.P. počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na taj način što su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanih sukoba između organiziranih oružanih snaga Vojske Republike Srpske, s jedne, i Armije Bosne i Hercegovine, s druge strane, na području općine Jajce, kao pripadnici civilnih i vojnih vlasti Armije BiH, HVO-a i HOS-a, u vremenskom periodu od 27.maja do 29.oktobra 1992.godine, planirali, pokrenuli, naredili, učinili i pomagali napade na civilno stanovništvo, naselja, pojedine civilne osobe”, navodi se u saopćenju.

Taj napad, dodaje se, imao je za posljedicu smrt više civila ubijanjem, namjernim nanošenjem snažnog tjelesnog ili duševnog bola, protivzakonitog zatvaranja civilnog stanovništva i drugih nečovječnih mjera prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti s područja općine Jajce.

Pomenute osobe sumnjiče se za ubistvo ukupno petnaest civila srpske nacionalnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: