MUP RS
0

Izvještaj protiv sedam osoba zbog ratnog zločina u Jajcu

FENA
Pripadnici policije RS-a podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj o otkrivanju krivičnog djela i izvršilaca protiv sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva u Jajcu.

Radi se o osobama čija imena nisu saopćenja, a koje su bile pripadnici civilnih i vojnih vlasti Armije Bosne i Hercegovine, HVO-a i HOS-a.

"Osnovano se sumnja da su počinili krivično djelo na taj način što su kršeći pravila Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao i Dopunskog protokola iz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, u periodu 1992. godine, na području opštine Jajce, planirala, pokrenula, naredila, učinila i pomagala napade na stanovništvo srpske nacionalnosti”, navodi se u današnjem saopćenju MUPRS-a.

Kako se dodaje, napad je za posljedicu imao tjelesne povrede civila, namjernim nanošenjem snažnog tjelesnog ili duševnog bola nečovječnim postupanjem, primjenjivanjem mjera zastrašivanja, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile i prijetnje na seksualni odnos, protivzakonito zatvaranje stanovništva između ostalog i djece i prisiljavanje na prinudan rad i izgladnjivanje.

Izvještaj je proslijeđen državnom tužilaštvu 30. augusta.