BiH
23

Prijavljena korupcija i kršenje zakona prilikom izbora rukovodilaca u institucijama BiH

Piše: Er. M./ N. N.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Na adrese predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, svih ministara u Vijeću ministara, Komisiji za ljudska prava BiH PS BiH, direktoru SIPA-e Perici Staniću, Agenciji za prevenciju korupcije i glavnom tužitelju BiH Goranu Salihoviću upućena je prijava zloupotrebe položaja, nesavjesnog poslovanja, korupcije direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Prijava koju potpisuje Grupa za podršku prava i pravde institucija BiH je očigledno shvaćena ozbiljno jer je jučer Agencija za borbu protiv korupcije obavijestila javnost da je proučila dostavljenu prijavu te ju je, zbog ozbiljnosti navoda, proslijedila nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama.

"Kako Agencija nema nadležnost da u operativno-izvršnom smislu postupa po prijavama s indicijama korupcije, zatražili smo od Tužilaštva BiH da nas nakon procjene i eventualnog postupanja po prijavi, u skladu sa članom 24. Zakona o Agenciji, izvijesti o poduzetim radnjama u vezi sa navodima iz ovog akta", kazali su za Klix.ba u Agenciji za borbu protiv korupcije.

U prijavi se navodi da je u toku izbor direktora i zamjenika direktora u Službi za zajedničke poslove Institucija BiH. Prema saznanjima osoba koje su uputile prijavu izbor je već "gotova stvar" te će na ove funkcije ponovo biti imenovni Meliha Jahjaefendić i Dragan Brković.

U prijavi se ukazuje na kriminal, nepotizam, zloupotrebu položaja, nesavjesno poslovanje, mobing zaposlenika, nepravilnosti u javnim nabavkama... Pored direktora i zamjenika direktora Melihe Jahjaefendić i Dragana Brkovića spominje se i direktor za državnu službu BiH Neven Akšamija, generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša kao i drugi rukovodeći službenici u Vijeću ministara BiH.

Naime, članom 34. Zakona o državnoj službi BiH definisano je da se sekretari sa posebnim zadatkom imenuju putem javnog konkursa na mandat od pet godina s tim da najduži period postavljenja može biti 10 godina.

I pored ove zakonske odredbe aktuelna direktorica i njen zamjenik, koji se inače na funkciji direktora rotiraju svakih osam mjeseci, bit će, prema navodima u prijavi, ponovo izabrani.

Prošle godine, prije objave Javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove Institucija BiH vezano za mogućnost ponovnog (po treći put) učešća na Javnom konkursu Melihe Jahjaefendić i zamjenika Dragana Brkovića, direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija, na pisani zahtjev Službe za zajedničke poslove Institucija BiH, dao je negativan odgovor u vezi sa trećim mandatom. Nakon objave Javnog konkursa, direktor ADS daje drukčije, novo mišljenje i to pozitivno. U dostavljenom aktu navodi se da aktuelna direktorica i zamjenik imaju pravo po treći put obavljati dužnost, s tim u vezi učestvovati na javnom konkursu.

Navode da se obrazloženje direktora ADS BiH u ovom slučaju moglo sumirati da aktuelna direktorica i zamjenik nisu cijelih deset godina obavljali dužnost direktora po principu rotacije svakih osam mjeseci.

Dodaju da je direktor ADS BiH svjesno, zlonamjerno, protuzakonito, shvatio zakonsku odredbu koja kaže: "Sekretara sa posebnim zadatkom imenuje institucija, na određen vremenski period koji nije duži od pet godina".

Navode i da je u konkretnom slučaju zakon precizirao "najduže" na isto radno mjesto što je deset godina. Oni ističu kako je direktor ADS BiH zaboravio da Zakon tretira dva mandata, na mjesto direktora i zamjenika koji se rotiraju i za koje se raspisuje Javni konkurs.

"Ako direktor ADS BiH 'sabira' onda mu račun nije dobar, odnosno po toj računici direktorica Jahjaefendić i zamjenik Brković imaju pravo na pet mandata, po pet godina, a ni članovi Predsjedništva im nisu ravni", stoji u dopisu.

Ako bi bili imenovani po treći put zakonske odredbe bi bile prekršene iz razloga što bi rukovodeće funkcije obavljali preko 10, odnosno 14 godina.

Iz Grupe navode da jednu od ključnih uloga ima generalni sekretara Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša koji je Vijeću ministara BiH od 16 prijavljenih kandidata prijavio Melihu Jahjaefendić i Dragana Brkovića.

Kako tvrde, Kutleša je 26. januara 2016. godine zaprimio od ADS BiH dokumentaciju o dvoje uspješnih kandidata, Jahjaefendić i Brkiću, te od tog dana u ladici drži dokumentaciju čekajući primjenu odredbe člana 28 Zakona o državnoj službi BiH koja glasi:

  1. Državnog službenika postavlja Agencija u skladu sa rezultatom koji je kandidat postigao u izbornom procesu.

  2. Rukovodeće državne službenike imenuje nadležna institucija, po prethodno pribavljenom mišljenju Agencije, sa liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs.

  3. Ukoliko se ne izvrši imenovanje iz stava 2. ovog člana u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja Agencije i liste uspješnih kandidata, ako posebnim propisom nije određen kraći rok, Agencija će po službenoj dužnosti imenovati najuspješnijeg kandidata.

  1. Rezervna lista uspješnih kandidata se čuva do isteka probnog rada postavljenog državnog službenika.

  2. Postavljenje se vrši upravnim aktom objavljenim u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”. Prije preuzimanja dužnosti, postavljeni državni službenik prima pismeni opis svog radnog mjesta i opis uslova službe.

Iz Agencije za prevenciju korupcije kazali su za Klix.ba da su zbog ozbiljnosti navoda, u skladu sa članom 10. stav 1 tačka (h) Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije 22. februara 2016. godine proslijedili Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na nadležno postupanje.