HO "Merhamet" MDD
1

Prijava protiv Sefera Halilovića zbog lažnih optužbi

FENA
Upravni odbor HO "Merhamet“ MDD najavio je danas podnošenje prijave protiv Sefera Halilovića, predsjedavajućeg Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava, zbog lažnih optužbi, te proširenje prijave protiv Osmana Pekarića i Fikreta Draganovića zbog lažnog predstavljanja.

U saopćenju za javnost ističe se da je predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu utroška donacija koje su dospjele u Bosnu i Hercegovinu u toku i nakon rata Sefer Halilović ponovo javno apostrofirao HO "Merhamet" MDD na način koji nije dopušten u normalnoj komunikaciji, niti ima bilo kakve veze s poštovanjem načela presumpcije nevinosti.

"Sumnja da je neko učinio nešto što je nedopušteno nikome ne daje pravo da ga unaprijed osuđuje i izriče da je djelo učinjeno ako to nije na adekvatan način utvrđeno sudskim putem“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Halilović ponovo ustvrdio da postoji opravdana sumnja kako je "Merhamet" počinio pronevjeru 50.000.000 KM.

"Merhamet" je pravni subjekt i kao takav nije mogao počiniti takvo djelo. „Merhamet“ je organizacija s bezbroj odbora, tijela i pojedinaca koji su u okviru tog društva radili u zadnjih dvadeset godina. Dakle, može biti sumnje da je u radu "Merhameta" došlo do određenih zloupotreba, ali takve radnje istražuju određene ustanove, a ne odobri državnog parlamenta“, navodi se u saopćenju.

Druga stvar koju je Halilović rekao odnosi se na činjenicu da predstavnici "Merhameta" nisu prisustvovali zasjedanju odbora.

"Iz saopćenja Upravnog odbora HO „Merhamet“ MDD od 20. augusta 2010. vidljivo je da Upravni odbor smatra izlišnim dolazak na takvu sjednicu pod uvjetima koji je svojim izjavama datim javnim glasilima kreirao predsjednik Halilović“, navode iz Upravnog odbora "Merhameta“.

On je, dodaju, tvrdeći da je "Merhamet“ počinio pronevjeru, već donio i javnosti saopćio presudu o tom pitanju, pa je dolazak na sjednicu bio "izlišan i nepotreban".

Drugi motiv zbog kojeg je delegacija "Merhameta" odbila da dođe na zakazanu sjednicu je, kako se navodi, činjenica da je predsjednik komisije Halilović tu sjednicu montirao tako da dezavuira "Merhamet", suprotstavljajući mu nepostojeće uduženje "Merhamet" i dovodeći na sjednicu čovjeka koji je pod kriminalističkom istragom zbog nečasnih radnji, krivog predstavljanja i zloupotreba ovlasti.

"Taj čovjek i aktivnost nelegalnog društva pod lažnim imenom 'Merhamet' su glavni izvor informacija koje je Halilović koristio s namjerom da nanese veliku moralnu i drugu štetu Merhametu. Iz svega je jasno da je cijela ova predstava Haliloviću bila potrebna zbog lične afirmacije i sticanja glasa borca protiv korupcije pred predstojeće izbore“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da Merhamet nema potrebe da podiže optužne predmete protiv društva koje je ukinuto i ljudi koji su već u sudskoj proceduri, ali će podnijeti optužni prijedlog protiv Halilovića zbog neosnovanih i lažnih tvrdnji da je Merhamet pronevjerio 50.000.000 KM.

"Ta tvrdnja u jednom dijelu javnih glasila već funkcionira kao nesporna i istinita što duboko kompromitira rad komisije i njenog predsjednika, ali i štampe koja optužbe uzima kao gotove činjenice i produbljuje štete koje se lažnim optužbama pričinjavaju društvu Merhamet“, navodi se u saopćenju Upravnog odbora HO "Merhamet“ MDD.