BiH
0

Prijava protiv načelnika opštine Doboj

SRNA
Centar za humanu politiku iz Doboja dostavio je Okružnom tužilaštvu krivičnu pravu protiv načelnika opštine Doboj Obrena Petrovića zbog sumnje da je "pripremio i predložio za usvajanje više štetnih i nezakonitih odluka o prodaji neposrednom pogodbom neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini".

U prijavi se navodi da se to dogodilo na posljednjem zasjedanju opštinskog parlamenta, kada je na njegov prijedlog prihvaćena odluka o prodaji zemljišta neposrednom pogodbom preduzeću "MG mind" iz Mrkonjić Grada.

''Na tom mjestu već je bespravno izgrađen objekat koji se izdaje u zakup po cijeni od 50 KM po metru kvadratnom mjesečno. Prethodno je neposrednom pogodbom žMG Minduž dodijeljeno oko 200 metara kvadratnih zemljišta na kome su se nalazili bespravno dograđeni dijelovi objekta, a 'Interšpedu' 1.930 kvadrata za žkompletiranje parcelež" - navodi se u prijavi.

U slučaju "Interšpeda", ističe se u prijavi, već je vođena istraga zbog falsifikovanja odluke Skupštine opštine Doboj iz 1997. godine, na osnovu koje je ova firma uzurpirala i koristila ovo zemljište koje pripada "Željeznicama Republike Srpske (RS)".

Od Okružnog tužilaštva zatraženo je da ispita imovinske i ostale interese načelnika opštine i ostalih sa firmama i objektima na koje se odnose ove sporne dodjele zemljišta.

Centar za humanu politiku u prijavi je od glavnog okružnog tužioca zatražio da "iz ovog i drugih slučajeva izuzme okružne tužioce i službenike Ministarstva unutrašnjih poslova RS za koje postoji osnova sumnje da pripadaju mreži zaštitnika organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala".