Komemorativna sjednica
243

Prijatelji se oprostili od Hakije Meholjića: Bio je insan čiji je život obilježila borba

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Komemorativna sjednica povodom smrti ratnog šefa policije u Srebrenici i člana ratnog Predsjedništva ove općine Hakije Meholjića održana je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Porodica, prijatelji, saborci i predstavnici političkog života u BiH izrazili su tugu i bol zbog odlaska Meholjića koji je jučer preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

"Bio je insan, bio je odan i profesionalno je radio svoj posao u svakom sistemu. U najtežim trenucima za vrijeme rata pokazivao je svoju zrelost i pamet. Bio je čovjek oštrog jezika i svi su mislili da je nadmen, međutim, ispod kože je to bila jedna dobra duša. Samo njegova djeca ga znaju bolje od mene, a u najtežim trenucima nas je znao posavjetovati kao svoju djecu", kazao je u emotivnom govoru Naser Orić, bivši ratni komandant Armije BiH u Srebrenici.

Nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu Meholjić je bio aktivan u političkom životu Srebrenice, a zdušno je radio na povratku prognanih i uspostavljanju normalnog života na ovom području.

Bio je član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP), ali je u maju ove godine izbačen zbog unutarpartijskih neslaganja. Nakon toga je prešao u stranku Socijaldemokrati BiH kao jedan od najuglednijih ličnosti.

Stranački kolega Enver Bijedić istakao je da je čitav život Hakije Meholjića obilježila određena borba.

"Prije rata se borio da očuva onaj sistem koliko je mogao, a u toku rata se borio da odbrani Srebrenicu. Bio je istinski borac za povratak u Srebrenicu i ostanak ljudi na tom području. Onda je uslijedila i borba s bolesti. Sigurno je da ne postoji takva ličnost na ovim krajevima koja je toliko obilježila rat i poratna dešavanja, ali i političku scenu BiH. Ljevičarsko djelovanje je nešto što je istinsko opredjeljenje toga čovjeka bilo. U životu bi mnogo bolje profitirao da se opredijelio za nacionalnu opciju, ali ostao je doslijedan sebi kao i čitavog života", naveo je Bijedić.

Prije pet godina pojavile su se informacije da se nalazi na međunarodnoj potjernici Srbije zajedno s ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem i još trojicom Bošnjaka koje su istražni organi u Beogradu sumnjičili za navodne ratne zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine. Takve informacije su pogodile Meholjića i njegovu porodicu, pa je najavio da će tužiti Srbiju.

Posljednju bitku Hakija Meholjić nije uspio pobijediti. Preminuo je jučer u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Sahrana će biti održana sutra na Gradskom groblju Vlakovo u 14 sati.