Parlament FBiH
0

Prihvaćene dvije odluke od značaja za gradnju autoceste na koridoru 5-C

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta danas je na sjednici u Sarajevu prihvatio dvije odluke od značaja za gradnju autoceste na koridoru Vc.

Prvom odlukom područje ove autoceste utvrđeno je kao područje posebnih obilježja od značaja za FBiH, a položaj trase i obuhvata autoceste definirani kroz 15 dionica.

Druga je odluka o pristupanju izradi prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH - autocesta na koridoru Vc od 2008. do 2028. godine. Rok za izradu ovog plana je 12 mjeseci, a nosilac pripreme je Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Posebnu saradnju i usaglašavanje stavova u pogledu planskog uređenja područja, posebnih obilježja Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao nosilac priprema za izradu ovog prostornog plana, osigurat će sa odgovarajućim organima i organizacijama kantona na čijoj se teritoriji područje nalazi.

Za potrebe uključivanja javnosti u proces pripreme, izrade prostornog plana bit će sačinjen poseban program i definirano organiziranje javnih tribina, okruglih stolova, javnih uvida i rasprava i drugih oblika uključivanja javnosti u svim fazama pripreme i izrade prostornog plana autocesta Vc.

Četiri godine nakon što plan bude definitivno donesen, bit će sačinjen izvještaj o stanju u prostoru koje će sadržavati analizu provedbe plana, ocjenu provedenih mjera i njihove učinkovitosti na svrsishodno upravljanje prostorom.

Do usvajanja prostornog plana za područja autoceste ne mogu se donositi prostorno planska dokumenta užeg područja, niti detaljni planovi prostornog uređenja. Zatupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je ove odluke do 27. maja.

Dom naroda Federalnog parlamenta danas je prihvatio i više informacija koje su bile na dnevnom redu 14. sjednice nakon čega je otvorena 15. redovna sjednica.