Sud BiH
0

Prihvaćena kaucija i ukinut pritvor Hamdi Daciću i drugima

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je 5. januara 2011. godine prijedlog odbrane i donio rješenje u predmetu Hamdo Dacić i drugi, kojim se optuženim Harisu Zorniću, Hamdi Daciću i Acik Canu prihvaća jemstvo i ukida pritvor.

Sud je u odnosu na optužene, prihvatio slijedeća jemstva, i to: za Harisa Zornića u iznosu od 595.072,00 KM; za Hamdu Dacića u iznosu od 142.000,00 KM i za Acik Cana u iznosu od 435.288,00 KM. Navedene kaucije sastoje se u upisu hipoteke na nekretninama.

Istovremeno, prema optuženim Harisu Zorniću, Hamdi Daciću i Acik Canu, određene su i mjere zabrane i to: Zabrana napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor); pomenutu mjeru vršiće pripadnici nadležne policijske stanice, nasumice, jednom dnevno; Zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine; Zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.

Haris Zornić, Hamdo Dacić i Acik Can optuženi su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama i krivičnim djelom pranje novca.

Nakon što su Sudu BiH dostavljena rješenja Općinskog suda u Sarajevu o uknjižbi založnog prava na nekretnine u korist budžeta Bosne i Hercegovine, optuženi Zornić, Dacić i Can pušteni su na slobodu, navodi se u saopćenju Suda BiH.