Dom naroda Parlamenta FBiH
0

Prihvaćena inicijativa o podizanju obilježja na Kazanima

SRNA
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prihvatio je inicijativu potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića da bude podignuto spomen-obilježje ubijenim Srbima u proteklom ratu na lokalitetu Kazani u Sarajevu.

Pudarić je ranije od gradskih vlasti u Sarajevu zatražio da se spomen-pločom na Kazanima obilježi mjesto stradanja nedužnih žrtava likvidiranih tokom proteklog rata.

Na današnjoj sjednici federalnog parlamenta, delegat Josip Perić zatražio je od nadležnih konkretan odgovor zbog osporavanja sudskih presuda za zločine počinjene u Bugojnu.

Osvrčući se na proces revizije korisnika boračkih prava,  on je rekao da je "besmisleno da stvarne žrtve budu izvedene iz prava".

Perić je inicirao podnošenje izvještaja o učinjenoj reviziji zbog činjenice da se u presudi Suda BiH nalazi nekoliko osoba koje su označene kao žrtve u logorima, a sada im se ukidaju prava.

"Takođe se navodi da je jedan od komandanata logora Besim Hodžić, sada savjetnik ministra za pitanje boraca Zukana Heleza", rekao je Perić.

Delegati Doma naroda usvojili su većinom glasova i inicijativu Kolegijuma Doma za osnivanje zajedničke komisije za evropske integracije oba doma federalnog parlamenta.