BiH
0

Prihvaćen plan i program Direkcije za ceste FBiH za 2004.

NINA
Direkcija za ceste Federacije BiH je u prošloj godini ostvarila 51,4 milijuna konvertibilnih maraka prihoda, što je 14,6 posto više od plana, kaže se u Izvješću o realiziranju Plana i programa Direkcije za 2003., što ga je danas na 58. sjednici u Mostaru razmatrala i prihvatila Vlada FBiH.

Rashodi od 35,6 milijuna KM samo su jedan posto veći od planiranih, a među njima se najveća stavka odnosi na redovito (15 milijuna KM) i zimsko (9,58 milijuna KM) održavanje prometnica. U 2003. su, u odnosu na plan, troškovi zaposlenih u Direkciji cesta bili manji za 11,5 posto.

Vlada se danas suglasila i s Planom i programom Direkcije za ceste FBiH za 2004., kojim je predviđeno povećanje ukupnih prihoda na 63,58 milijuna KM, što je 24 posto više nego prošle godine. Prioritet u aktivnostima Direkcije će činiti održavanje, saniranje i rekonstrukcija cesta, provedba projekta “Upravljanje cestama i sigurnost u BiH”, te, sukladno raspoloživim sredstvima, izrada studija i projekata radi utvrđivanja prioriteta za gradnju brzih cesta, obilaznica i rekonstrukcije crnih točaka.

Za redovito i izvanredno održavanje cesta u ovoj godini planirano je 30,980.000 KM, za sanaciju i rekonstrukciju cesta, mostova i tunela 19,730.000 KM, a za izgradnju cestovne infrastrukture 7,350.000 KM.

Među projektima Direkcije za ceste planiranim za ovu godinu su sanacija oštećenja na nekoliko mostova, kao na cesti Bihać - Izačić (preko potoka Garavice i rijeke Klokot) i preko Radimlje između Čapljine i Stoca.

Među projektima su gradnja dijelova cesta kroz Tuzlu i na relaciji Stolac - Neum, te rekonstrukcija dijela ceste Mostar – Široki Brijeg i tako dalje.

Planom zimskog održavanja obuhvaćeno je 1992,2 kilometara magistralnih cesta i 11,5 km autoceste Jošanica - Podlugovi.

Vlada je danas zadužila Direkciju za ceste da što prije razmotri prijedloge i sugestije iz današnje rasprave u vezi s planovima aktivnosti za ovu godinu i o njihovoj prihvatljivosti izvijesti Vladu.