{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prihod od RTV takse je manji za oko 18 posto u odnosu na prošlu godinu"

S
22.4.2011. u 10:32
0
24
"Prihod od RTV takse je manji za oko 18 posto u odnosu na prošlu godinu"
0
"Prihod od RTV takse je manji za oko 18 posto u odnosu na prošlu godinu"
Čini se da sudovi u BiH vode kadrovsku politiku javnih emitera, jer Sud BiH određuje ko će biti generalni direktor BHRT-a, a Opštinski i Kantonalni sud u Sarajevu određuju ko će biti glavni i odgovorni urednik informativnog programa Federalne Radio-televizije, upozorila je član Upravnog odbora BHRT-a Marija Putica.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Putica je sarajevskim medijima rekla da su emiteri suočeni sa najtežim problemom, jer je u pitanje doveden i sam opstanak javnih RTV servisa zbog neriješenih pitanja viška zaposlenih na BHRT-u i smanjenja prihoda od RTV takse.

Prema njenim riječima, u prva dva mjeseca ove godine, prihod od RTV takse manji je za oko 18 posto u odnosu na prošlu godinu koja je, kako je rekla, obilježena drastičnim padom prihoda od naplaćene RTV takse u poređenju sa 2009. godinom.

Putica je istakla da je neophodno izvršiti dopunu Zakona o izvršnom postupku FBiH, što je u Republici Srpskoj učinjeno, dok u FBiH još ne postoje ni naznake da se takvo nešto namjerava učiniti.

"Sudovi u nekim dijelovima FBiH oslobađaju neplatiše RTV takse, a građane u dva entiteta to stavlja u neravnopravan položaj i dovodi do institucionalnog urušavanja sistema javnog emitovanja u BiH", upozorila je Putica i dodala da, ako se ovaj trend nastavi, boji se za opstanak sistema javnog emitovanja u državi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: