Silajdžić primio Moona
0

"Pridruživanje EU i NATO-u je strateški cilj BiH"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka Moona, saopćeno je nakon susreta.
  • Sjedinjene Američke Države će nastaviti snažno pomagati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i NATO-u, kazao je prilikom predaje akreditivnih pisama novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

Naglasivši da BiH i SAD imaju odlične bilateralne odnose, te da BiH ostaje u centru interesovanja SAD-a, ambasador Moon je izrazio spremnost SAD da nastave pružati punu podršku Bosni i Hercegovini u jačanju demokratije i u procesu evroatlantskih integracija.

Poželjevši ambasadoru Moonu dobrodošlicu i uspjeh u budućem radu, predsjedavajući Silajdžić je istakao da Bosna i Hercegovina zavređuje posebnu pažnju Sjedinjenih Američkih Država, jer predstavlja jedinstven model pluralizma koji se mora očuvati i afirmisati.

Predsjedavajući Silajdžić je rekao da je pomoć SAD dobrodošla u izgradnji demokratskog i funkcionalnog političkog sistema u BiH, te je naglasio da je pridruživanje EU i NATO-u strateški cilj Bosne i Hercegovine, jer je to jedini put ka trajnoj stabilnosti i prosperitetu, ne samo za našu zemlju, nego i za cijelu regiju.

  • Građani Bosne i Hercegovine žele sigurnost i napredak, a integracija BiH u NATO i EU je ključni korak u ostvarivanju tih ciljeva, rekao je predsjedavajući Silajdžić.