BiH
0

Pri kupovini policijske opreme moguće uštede i do 30 posto

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za policijsku podršku Ministarstva sigurnosti BiH smatra da se u polju javnih nabavki opreme za policijska tijela BiH mogu postići velike uštede od 10 do 30 posto, a samo na jednom primjeru na koji način se može doći do tih ušteda iz budžeta izdvojena su sredstva od oko 6.800.000 KM za policijske agencije u BiH.

Ovo je potvrdio direktor Agencije za policijsku podršku Rahmija Hodžić, koji je danas u Sarajevu otvorio konferenciju o temi "Mogućnosti ušteda u polju javnih nabavki određene opreme za policijska tijela u BiH".

"Deset posto ušteda na tih 6.800.000 KM je 680.000 KM, što je 50 posto godišnjeg budžeta Agencije za policijsku podršku", rekao je Hodžić.

Ušteda bi prema riječima šefa Odsjeka za javne nabavke Agencije za policijsku podršku Neđe Kojića bila 30 posto na količinu od 500 komada opreme na ličnom zaduženju.

S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH nedavno usvojilo Pravilnik o standardizaciji policijske opreme, stvorena je mogućnost za poduzimanje narednog koraka u oblasti zajedničkih nabavki.

"Novac od uštede ostaje u budžetu Ministarstva finansija BiH ili Agencije za koju se nabavlja oprema. To bi bile objedinjene nabavke za državnu agenciju za istrage i zaštitu SIPA, Graničnu policiju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) koju bi provodila Agencija za policijsku podršku", naveo je Kojić.

U BiH još, dodaje, policijske agencije same vrše nabavku, a u toku je usaglašavanje i potpisivanje sporazuma između Agencije za policijsku podršku i SIPA-e, Granične policije i DKPT.

Navodeći da se uštede mogu dobiti samo na broju Hodžić je istakao da one ne bi trebale djelovati na kvalitet policijske opreme.

U tom cilju metodom slučajnog uzorka, dodaje, vršit će se kontrola svih nabavki, a za one proizvode koje ne budu mogle kontrolirati nadležne bh. institucije vršit će se kontrola u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj.

Također, ovim povodom Hodžić je naglasio da će policijski službenici BiH uskoro dobiti novu uniformu, koja će, kako tvrdi, estetski i kvalitetno sigurno biti za primjer i uzor po evropskim standardima.

Zbog toga je izrazio nadu da će bh. policajci biti ogledalo države BiH.

Na konferenciji o uštedama u polju javnih nabavki opreme za policijska tijela BiH Tilo Repke, načelnik Odjeljenja za budžet, javne nabavke i nekretnine iz Njemačke, prezentirao je prednosti i mane centraliziranog sistema javnih nabavki u njemačkoj policiji.

"Ideja za javne nabavke nije da se odabere najjeftiniji proizvod već da se odabere ono što ima najbolju vrijednost. Prije nego što se objavi javni oglas za javne nabavke moraju se utvrditi kriteriji da bi se postigao najbolji kvalitet. Loša kvaliteta i najniža cijena u svakom slučaju nije najbolje rješenje", kazao je Repke.

Prednosti njemačke jedinice za javnu nabavku su u tome, kaže, što ima zaposlenih svega 14 osoba dobro obučenih na državnom i evropskom nivou, čime se smatra itekako štedi.

Konferencija se održava u okviru projekta "EU podrška provedbi zakona" za koji je EU osigurala sedam miliona eura putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010).

Projekt je započeo provedbom 2. maja 2012. i nastavit će se do 30. aprila 2014. godine.

Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika).

Partneri, korisnici projekta, su bh. agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko Distrikta BiH.