BiH
0

Njemačka Savezna policija opremat će i obučavati Graničnu policiju BiH

FENA
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić primio je danas zamjenika predsjednika Direkcije Savezne policije Savezne Republike Njemačke Jürgena Schuberta sa saradnicima.

Tom prigodom Dumančić i Schubert potpisali su "Plan mjera saradnje između Savezne policije SR Njemačke i Granične policije BiH za 2013. godinu".

Plan mjera potpisan je radi unaprjeđenja i daljeg razvoja iznimno dobre saradnje ova dva policijska tijela. Akt obuhvaća niz mjera kojima je regulirano pokroviteljstvo Savezne policije SR Njemačke u obukama pripadnika Granične policije BiH u 2013. godine iz oblasti rukovođenja, otkrivanja krivotvorenih dokumenata, metodike, strateškog planiranja, kao i drugim obukama za pripadnike Centralnog istražnog ureda i mobilnih jedinica za podršku i kontrolu Granične policije BiH.

Plan mjera suradnje obuhvata i mjeru pomoći u opremanju Granične policije BiH od Savezne policije SR Njemačke u 2013. godini.

Izaslanstvo Savezne policije SR Njemačke sa zamjenikom predsjednika Direkcije Savezne policije SR Njemačke Jürgenom Schubertom na čelu posjetilo je i Centralni istražni ured Granične policije BiH, Međunarodni aerodrom Sarajevo te prisustvovalo Svečanoj sjednici stručnog kolegija u povodu Dana i 13. godišnjice Granične policije BiH.

SR Njemačka pružala je bezrezervnu podršku osnivanju Granične policije BiH i njenom operativnom jačanju. Vlada SR Njemačke donirala je od 2000. godine Graničnoj policiji BiH opremu vrijednu više od sedam miliona maraka. Pod njenim pokroviteljstvom realiziran je veliki broj obuka za pripadnike Granične policije BiH iz različitih oblasti (specijalističke obuke za jedinice za nadzor i osmatranje, kao i za jedinice za podršku i kontrolu, te obuke za menadžment, bombne tehničare, kormilare i trenere za sistem policijskog obrazovanja.

U sklopu saradnje ova dva policijska tijela organizirane su i obuke iz oblasti kriminalistike i detektivskih poslova te prepoznavanja falsifikovanih dokumenata, saopćila je Granična policija BiH.