BiH
26

Prezentovan Idejni elaborat za osnivanje Odjeljenja za forenzičku psihijatriju

Klix.ba
Menadžment Javne ustanove "Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ na čelu sa direktorom Mehmedom Ahmićem prezentovao je Idejni elaborat za osnivanje Odjeljenja za forenzičku psihijatriju u okviru ove zdravstvene ustanove.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti koji su prepoznali stvarnu potrebu za osnivanjem odjeljenja za pružanje ove vrste medicinskog tretmana. U ime Općine Centar prezentaciji su prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnici Haris Mujanović i Sejad Đozo.

U uvodnom obraćanju direktor Ahmić iznio je činjenicu da u Federaciji BiH ne postoji niti jedan odjel na kojem bi se provodila mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja, zbog čega se ovi bolesnici tretiraju kao obični osuđenici, čime se po svim međunarodnim propisima koji obuhvataju ovu oblast drastično krše njihova elementarna ljudska prava, kao i prava svih drugih koji su u stalnom i neposrednom kontaktu s njima.

"Već smo osigurali podršku Ombudsmana za ljudska prava, Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja – CPT komiteta, te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlade KS i njenih resornih ministarstava zdravstva, pravde i uprave, kao i Općine Centar na čijoj teritoriji smo i smješteni", rekao je Ahmić.

U nastavku je arhitekta Faruk Kapidžić, koji je ujedno i priređivač, prezentovao Idejni elaborat za osnivanje pomenutog odjeljenja za čiju realizaciju je prema prvim procjenama potrebno oko 6.215.000 KM. Tokom prezentacije je istaknuto i kako bi uspostavljanjem ovog odjeljenja bili smanjeni rashodi odnosno značajna novčana sredstva za tretman forenzičkih pacijenata koja se danas troše u nekim ustanovama iz našeg okruženja.

Ulaganjem u izgradnju savremenog objekta površine 3.095 kvadrata sa 51 ležajem i 4.900 kvadratnih metara otvorenog prostora za ovu namjenu, troškovi bi bili smanjeni na razumnu mjeru, a u isto vrijeme bi se osiguralo upošljavanje većeg broja medicinskog kadra koji se trenutno nalazi na evidencijama službi za zapošljavanje.

Općina Centar je u proteklom periodu u više navrata pružala finansijsku podršku Javnoj ustanovi "Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ koja se i nalazi na njenoj teritoriji, a u skladu sa mogućnostima podrška neće izostati ni u narednom periodu.