Centri za humanu politiku
0

Prezentirani rezultati analize prošlogodišnjih izbora u BiH

FENA
Momir Dejanović
Momir Dejanović
Kada bi obećanja iz izbornih programa vladajućih stranaka iz Federacije BiH bila potpuno ispunjena, onda bi za četiri godine građani ovog entiteta imali promijenjen ustav, bolje zakonodavstvo, bolju javnu upravu, bolje pravosuđe, znatno manje kriminala, oduzetu nezakonito stečenu imovinu, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović.

Također, dodao je, imali bismo ubrzan ekonomski razvoj s godišnjim rastom BDP od 10 posto, rast zaposlenosti pet posto godišnje i smanjenu nezaposlenost, bolju socijalnu zaštitu...

Kada bi obećanja iz programa nove Vlade RS-a bila potpuno ispunjena, onda bi za četiri godine građani imali jaču poziciju RS-a, evropske standarde, manje kriminala, manje zaposlenih u javnoj administraciji, manje budžetske troškove, smanjeno siromaštvo, reformiran penzioni sistem i veće penzije...

“Naša procjena je da će ostvarivost obećanja u RS-u biti manja nego u FBiH”, kazao je Dejanović.

On je, prezentirajući rezultate analize izbora u BiH 2010. godine, rekao da je predizborna kampanja bila uglavnom manipulativna i koruptivna, a programski nedovoljno ubjedljiva ili već viđena.

Kada se radi o prijavljenim troškovima predizborne kampanje, Dejanović je kazao da je prijavljeno oko 10 miliona KM troškova u predizbornoj kampanji što je, po njihovoj procjeni, samo 10 posto u odnosu na stvarne troškove koje su političke stranke, posebno značajnije političke stranke, imale u predizbornoj kampanji.

Najozbiljnije izborne nezakonitosti bile su glasanje uime odsutnih, dopisivanje direktnih glasova i činjenje nevažećim glasačkih listića.

“Na ovim izborima povećan je broj nevažećih glasačkih listića u odnosu na prethodne izbore i kretao se od 5,6 posto za NSRS do 9,9 posto za člana državnog predsjedništva iz RS-a, kazao je Dejanović.

Organi za provođenje izbora procesuirali su manje od 10 posto nezakonitosti u predizbornom, izbornom i poslijeizbornom periodu, a tužilaštva manje od jedan posto izvršenih krivičnih djela u ovoj oblasti.

U RS-u konstituiranje entitetske vlasti završeno je nakon 88 dana, a u FBiH nakon 167 dana od izbora.

“Državna vlast nije konstituirana ni nakon što je prošlo 222 dana od izbora”, kazao je Dejanović.

Danas je predstavljena i publikacija „Izbori u BiH 2006. i 2010. godine, obećanja, rezultati i imovina“, koju je izdao Centar za humanu politiku.

Publikacija sadrži analize ispunjavanja izbornih programa, izbora i prijavljene imovine, koje je ovaj centar radio za izbore 2006. i 2010. godine.