Analiza predizbornih obećanja
0

Platforma najkonkretnija, SDA i SDP najviše obećali

Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Udruženje građana "Zašto ne" je na današnjoj konferenciji za medije prezentiralo rezultate Analize predizbornih programa stranaka na vlasti u BiH za mandatni period 2010 -2014 godine, kao i novi izgled i sadržaj web-portala <a href="http://istinomjer.ba/">www.istinomjer.ba</a>.
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Analiza je prezentirana povodom 100 dana vlasti u Federaciji BiH, te skoro šest mjeseci vlasti u Republici Srpskoj, a u očekivanju formiranja vlasti na državnom nivou. Uključila je analizu predizbornih programa šest stranaka na vlasti, po tri u oba entiteta, dok program Hrvatske stranke prava nije analiziran, jer nije bio dostupan ni preko web-stranice ove stranke, a ni kroz direktni konktakt sa njihovim predstavnicima.

Također, analiziran je i dokumenat "Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014", poznatiji kao Platforma, koju su kao osnovu za funkcioniranje vlasti potpisale četiri stranke u Federaciji BiH.

Najviše obećanja dali iz SDA

Programi stranaka imaju ukupno 1.373 obećanja, što sa 117 obećanja Platforme daje ukupno 1.490 analiziranih obećanja. Najviše obećanja dala je Stranka demokratske akcije i to 432 obećanja, zatim slijedi Socijaldemokratska partija BiH sa 350 obećanja, Savez nezavisnih socijaldemokrata sa 232, Narodna stranka radom za boljitak sa 144, Socijalistička partija RS sa 128 i na kraju Demokratski narodni savez sa 87 obećanja. Kada poredimo sa obećanjima stranaka iz prethodnog mandata, možemo vidjeti skok od 367 obećanja iz prošlog na 1490 u ovom mandatu, što je preko četiri puta više obećanja datih u ovom mandatu.

Kada gledamo konkretnost po partijama, najkonkretniji je program SDP-a, sa 113 (52,86%) konkretnih i djelimično konkretnih obećanja, a za njom slijede SDA (32,18%), te SNSD (29,31%). Najmanje konkretan je program DNS sa najvećim brojem nekonkretnih i djelimično nekonkretnih obećanja (79,27%), a prate je SP RS sa 71,88% i NSRZB sa 71,03% potpuno ili djelimično nekonkretnih obećanja. Što se tiče neutemeljenih obećanja, DNS i tu "vodi", a za njim je NSRZB.

Najviše obećanja iz ekonomije

Kada gledamo po oblastima, najviše obećanja je dato iz ekonomije, skoro 40% ili 535 obećanja. Nakon toga slijedi socijalna politika sa 22,65% ili 311 obećanja, a slijede pravna država i obrazovanje sa preko 10% obećanja, tj. 169 i 158 obećanja respektivno. Državno uređenje i spoljnja politika su zastupljeni sa 5,97% i 4,3%, dok su stranke iz oblasti vrijednosnog sistema dale 14 obećanja ili 1,02%.

Platforma sadrži 117 obećanja, a u velikoj mjeri je konkretnija od obećanja datih od strane stranaka. Platforma ima dvije trećine ili 78 konkretnih obećanja, 30 djelimično konkretnih obećanja - što predstavlja četvrtinu ukupnog broja obećanja iz platforme, te devet nekonkretnih obećanja ili 8% ukupnog broja obećanja. Platforma nema neutemeljenih obećanja. Ako gledamo način formiranja platformskog dokumenta, onda možemo reći da su u određenoj mjeri sve stranke učestvovale u formiranju dokumenta: na po 17 obećanja iz platforme su direktno uticali programi SDP-a i SDA, a na tri obećanja je uticala direktno samostalno NSRzB. Na 14 obećanja su uticaj imale SDP i SDA zajedno, na sedam SDP i NSRzB, dok su SDA i NSRzB imali uticaj na tri obećanja. Djelimični uticaj jedne ili više partija prisutan je kod 21 obećanja, dok su na tri obećanja uticale sve tri partije zajedno.

Veći ciljevi se moraju opravdati

"Možemo reći da su programi stranka, u odnosu na broj i na konkretnost obećanja, napravili skok u odnosu na prethodni mandat, no to u isto vrijeme znači i veće ciljeve koje su stranke u novom mandatu postavile u odnosu na one iz prethodnog mandata, te to moraju opravdati ispunjavanjem obećanja. U narednom periodu ćemo tražiti od stranaka i koalicija da dostave detaljna objašnjenja obećanja, posebno nekonkretnijih, u smislu postavljanja ciljeva, mjera, rokova, budžetskih implikacija, kao i odgovornih institucija, te ćemo kontinuirano pratiti ispunjenje obećanja kroz cijeli mandat. Na strankama je da pokažu odgovornost prema svojim biračima/cama, a i građanima/kama uopšte!", poručuju iz UG "Zašto ne".

Sve informacije o analizi obećanja, kao i praćenje ispunjenja istih možete pratiti na www.istinomjer.ba.