{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentiran regionalni program za stambeno zbrinjavanje izbjeglih

F
24.4.2012. u 13:15
2
0
Prezentiran regionalni program za stambeno zbrinjavanje izbjeglih
2
Prezentiran regionalni program za stambeno zbrinjavanje izbjeglih
Donatorska konferencija (Foto: SRNA)
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Damir Ljubić na današnjoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu predstavio je regionalni stambeni program koji su sačinile zemlje partneri BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija, pod nazivom "Zajednički napori na zatvaranju poglavlja dugotrajnog raseljenja".
U sklopu ove regionalne inicijative partnerske zemlje su razvile zajednički regionalni višegodišnji Program trajnih rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe, a čiji je cilj završetak dugotrajne raseljeničke situacije u zemljama regiona.

Program predviđa pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja uz potpuno poštivanje prava izbjeglica i interno raseljenih osoba i obostranu obavezu da usko sarađuju i usklađuju aktivnosti da bi se osigurala trajna rješenja bilo kroz dobrovoljni povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju.

Regionalni stambeni program ima za cilj pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74.000 osoba ili 27.000 domaćinstava.

Pomoć koja će biti pružena za stambena rješenja uključuje osiguranje stanova i kuća kroz gradnju, adaptaciju, obnovu ili kupnju; osiguranje građevinskog materijala te smještaj u ustanovama socijalne skrbi.

Prema prvim procjenama ukupni investicijski troškovi programa trebali bi iznositi 584 miliona eura za razdoblje od pet godina, od čega bi BiH pripalo 17 posto, Crnoj Gori pet, Hrvatskoj 21, a Srbiji 57 posto.

Guverner Razvojne banke Vijeća Evrope Rolf Wenzel istakao je da je ovaj program ambiciozno zamišljen i da ima veliku podršku međunarodne zajednice, ali da uspjeh programa zavisi od zemalja partnera za koje je siguran da će učiniti sve da on uspije.

Dodao je da će Razvojna banka Vijeća Evrope upravljati Fondom iz kojeg će se finansirati stambeni, obrazovni i programi zapošljavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: