BiH
0

Prezentiran projekt za adekvatno rješavanje materijalnog položaja penzionera u cijeloj BiH

FENA
Savez udruženja penzionera u FBiH, Udruženje penzionera RS-a i Pokret potrošača RS-a udružili su se u realizaciji projekta "Rješavanje neadekvatnog položaja penzionera u BiH" u kojem se predlaže adekvatno rješavanje nezadovoljavajućeg materijalnog položaja penzionera u BiH.

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza Šefkija Elezović danas je na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Sarajevu, istaknuo da je tim projektom obuhvaćeno više od 520.000 penzionera u BiH, a predviđeni su kratkoročni i dugoročni ciljevi koje bi trebalo realizirati da bi bio poboljšan materijalni položaj te populacije.

Projekt predviđa da se do kraja 2008. eliminiše ekstremno siromaštvo u kojem, prema podacima Saveza u FBiH trenutno živi oko 100.000 penzionera, te da se do kraja 2010. bh. penzioneri, kako je istaknuto danas, izvuku iz siromaštva.

Među prioritenim ciljevima ističe se da najniža penzija do kraja naredne godine bude 60 posto prosječne plaće, odnosno najmanje 250 KM mjesečno uvećano za prosječni rast troškova života. To ne bi trebalo da bude, kako je kazano, manje od 45 posto prosječne plaće ostvarene na nivou entiteta.

Među ciljevima zacrtanim u projektu je i taj da prosječna penzija u 2010. bude približno ista iznosu 75 posto prosječne plaće u entitetima, a minimalna penzija 250 KM.

Prema Elezovićevom mišljenju, uvjet za ispunjenje spomenutih zahtjeva je da se na nivou BiH povećaju javni rashodi za penzije izdvajanjem do 10,5 posto iz bruto društvenog prihoda godišnje.

Predstavnici Saveza penzionera u FBiH danas su istaknuli da Projekt ističe potrebu uključivanja penzionera u javnu raspravu o strategiji reforme penzionog sistema u BiH kako bi bio odabran najpovoljniji model penzionog sistema koji odgovara ovdašnjim društvenim i ekonomskim uvjetima i uvjetima zemalja okruženja.

Među ciljevima predviđenih Projektom je i uvođenje socijalnih penzija za građane starije od 65 godina te donošenje jedinstvenog zakona o obavezama PIO, odnosno najmanje osnovni zakon o obaveznom PIO-u na nivou BiH.

Elezović je kazao da se sadašnji težak materijalni položaj penzionera ogleda kroz iznos najniže penzije od 235 KM koju prima oko 136.000 penzionera. Istovremeno, zajamčene penzije od 315 KM prima 10.800 penzionera, dok prosječnu penziju od 299 prima 323.000 penzionera u FBiH. U Republici Srpskoj u septembru 200.000 penzionera primilo je prosječnu penziju od 242, a minimalna penzija od 1. oktobra iznosi 135 KM.

Projekt nazvan "Rješavanje neadekvatnog položaja penzionera u BiH" podržao je Centar civilnih inicijativa BiH(CCI), a za realiziranje ciljeva penzioneri će se zalagati na različite načine pa i, kako je kazano danas, protesnim okupljanjem.

Prezentacija spomenutog projekta bit će održana i u Banjoj Luci, a najavljeni su i okrugli stolovi u Sarajevu i Banjoj Luci o strategiji reforme penzionog sistema u BiH.