{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentiran projekt "Čista rijeka Miljacka"

F
FENA
28.4.2015. u 14:50
0
12
Prezentiran projekt "Čista rijeka Miljacka"
0
Prezentiran projekt "Čista rijeka Miljacka"
Foto: FENA
Studija kojom će se definirati aktivnosti, programi i potrebna sredstva za poboljšanje kvaliteta voda Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i dijela rijeke Bosne do lokaliteta Reljevo, prezentirana je danas premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i ministrima u Vladi KS.
Naručilac tog projekta je Sarajevska regionalna agencija SERDA, koja trenutno raspolaže strateškim dokumentom s kojim bi u budućnosti mogla aplicirati i na IPA fondove, rečeno je tokom prezentacije te navedeno da je riječ o projektu koji je od 2010. do 2012. godine izradio konzorcij u sastavu: Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo, ENOVA, Dvokut Pro i Institut za vode Bijeljina.

Sliv Miljacke obuhvata oblasti ispod planina Romanije i Jahorine, Mokranjsku zaravan, Paljansku zaravan, kanjon rijeke Miljacke do Bentbaše, te istočni dio Sarajevske kotline do Sastavaka.

"Ovo je epohalni projekt za unaprjeđenje uvjeta življenja svih građana na području Kantona Sarajevo, uključujući stanovnike Pala i Istočnog Sarajeva", pojasnio je u uvodnoj prezentaciji Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku i dodao da je realizacija rezultata te studije dugoročan proces te da se nada da će nova Vlada prepoznati prioritete i krenuti s rješavanjem detektovanih problema.

Također, istaknuto je da su stalnom analizom vode u prethodne tri godine na različitim područjima dobijeni rezultati koji jasno ukazuju da je rijeka Miljacka sanitarno - fekalna voda i to prije primanja kolektorske vode.

"Ovaj podatak je zaista poražavajući, a ova Vlada je itekako svjesna koliko je bitno i neophodno iznaći mogućnosti za rješavanje ovih problema kojima ćemo dugoročno sanirati trenutno loše stanje voda i okoliša u sarajevskoj kotlini", rekao je premijer Konaković nakon prezentacije, naglašavajući da Kanton Sarajevo trenutno nije u ekonomskoj situaciji da ovaj problem riješi sam i odmah, ali da će se uz SERDU osloniti na IPA fondove i realizaciju EBRD kreditnih sredstava, saopćila je Press služba KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: