BiH
0

Prezentacija projekta "1.000 galileoskopa za 1.000 škola u BiH"

FENA
Prezentacija projekta pod sloganom "1.000 galileoskopa za 1.000 škola u BiH - jedno nebo za sve" bit će održana danas u Sarajevu.

Naime, uz pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu, koja koordinira i aktivnosti NATO-a u BiH, Astronomsko društvo "Orion" je kupilo 1.000 galileoskopa i besplatno će ih podijeliti školama, ravnomjerno u svim regijama BiH.

U saopćenju Astronomskog društva "Orion" Sarajevo je rečeno da je Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 2009. godina bila proglašena Međunarodnom godinom astronomije.

Ova godina je odabrana jer se 2009. navršilo 400 godina od kada je Galileo Galilej (1609) prvi teleskop usmjerio ka noćnom nebu i došao do nevjerovatnih otkrića koja su zauvijek promijenila čovjekovo shvatanje svijeta.

U okviru brojnih aktivnosti na globalnom planu realiziran je i projekt izrade nekoliko miliona malih teleskopa, koji slave prvi Galilejev durbin.

Implementaciju ovog projekta pomoglo je i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a za promociju i realizaciju ovog projekta, volonteri "Orionaa" planiraju, u saradnji sa školama i lokalnim zajednicama, održati predavanja i radionice.

Teleskopi nazvani galileoskopi isporučivat će se rastavljeni tako da ih učenici mogu sami sastavljati i razumjeti kako funkcioniraju. Galileoskopi imaju prečnik od 50 mm i uvećanje od 45 puta. Ciljne grupe su prije svega osmogodišnje škole.

Realizacija ovog projekta će omogućiti da najveći broj škola u BiH obogati svoje obrazovne programe sadržajima o astronomiji, a ovo je i prilika da se ponovo pokrenu aktivnosti na izučavanju astronomije u BiH.