Katar
0

Prevareni radnici iz BiH

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Grupa građevinskih radnika iz BiH, koja je angažovana u Kataru, optužila je hrvatsku firmu "Al Doha Manpower Agency" za nehumane uslove rada i kršenje osnovnih radničkih prava zbog čega su protiv poslodavca podnijeli i prijave katarskom sudu.

Nekoliko radnika od ukupno 250 domaćih građevinaca, koji mjesecima grade ogromno stambeno naselje u glavnom gradu Katara, tvrde da svi rade na crno i bez sklopljenog ugovora o radu.

Poslodavac im redovno isplaćuje plate i topli obrok, ali im je oduzeo pasoše, pa su mnogi preplašeni i ne smiju javno iznijeti negodovanje, a posebno su ogorčeni na posrednika koji ih je, kao tvrde, svjesno obmanuo prilikom odlaska u bogatu arapsku zemlju, obećavajući da će im biti uplaćivano penzijsko i zdravstveno osiguranje, pišu "Nezavisne novine". 

Pojedini radnici tvrde da bez adekvatne zaštitne opreme rade sa groutingom - materijalom čija je prašina štetna po zdravlje, jer su im obezbijeđene samo medicinske maske za zaštitu usta i nosa, što nije dovoljno jer im prašina ide u oči i izaziva jake iritacije i slabljenje vida.

U firmi "Al Doha Manpower" negirali su optužbe građevinaca, navodeći da su radnici samim dolaskom u Katar prošli sve potrebne zakonske procedure i dobili tamošnje lične karte, čime su, prema riječima Saše Mandića, menadžera hrvatske firme u Dohi, dobili radno-boravišnu dozvolu i registrovani u svim državnim aparatima. 
	
"Takođe, osobe koje su vas kontaktirale imaju potpisan ugovor o radu i ne razumijem odakle osnove za ove optužbe", rekao je Mandić i dodao da je rad sa materijalom grouting odobreno od države Katar i nadzornog organa projekta, a da do povrijeđivanja radnika dolazi zbog njihovog nemara. 

Radnici su se obraćali i Ambasadi BiH u toj zemlji, ali su izrazili nezadovoljstvo "mlakom reakcijom" otpravnika poslova Omera Nukića koji tvrdi da je učinio sve što je u njegovoj moći da posreduje između poslodavca i radnika, navodeći da dvije strane, uprkos više sastanaka, nisu uspjele da nađu zajednički jezik.
Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, koja je od novinara saznala za ovaj slučaj, najavila je da će od Nukića hitno tražiti izvještaj o postupanju u navedenom slučaju.