Traže useljenje
61

Prevareni kupci podigli šator u Tuzli: Kupili stanove, a žive kao podstanari

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Kupci stanova, poslovnih prostora i garaža u Stambeno-poslovnom objektu (SPO) "15. maj" u naselju Brčanska Malta u Tuzli danas su postavili veliki šator u kojem će boraviti sve do useljenja u zgradu.

Na dan kada će useliti u svoje stanove čekaju već skoro devet godina. Prema obećanjima gradskih vlasti to se trebalo desiti najkasnije do kraja augusta ove godine, međutim svi uslovi za to još uvijek nisu ispunjeni.

Zgrada još uvijek nije etažirana, nedostaju priključci za vodu, grijanje i električnu energiju, a samim tim njena funkcionalnost još uvijek nije dovedena do kraja.

"Šator će biti ovdje do trenutka kada uđemo u posjed svoje imovine. Ovo nije vezano za bilo kakve odluke Gradskog vijeća Tuzle, jer po njihovim odlukama i obećanjima gradonačelnika Tuzle, do kraja augusta smo trebali useliti, međutim do toga nije došlo", rekao nam je Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja građana SPO "15. maj", u kojem su okupljeni kupci stanova, poslovnih prostora i garaža u spomenutoj zgradi.

Većina kupaca u SPO "15. maj" već godinama iznajmljuju stanove u drugim zgradama. Mnogi od njih više nemaju novca za plaćanje kirije.

"Mi nemamo druge mogućnosti, nego da budemo u šatoru dok zgrada ne bude spremna za useljenje", dodao je Šuvalić.

Stan u ovoj zgradi 2010. godine kupila je i porodica Mehanović iz Tuzle. Pored svog stana danas moraju živjeti pod kirijom.

"Stan smo kupili nakon uzimanja famoznog kredita u švicarskim francima. Sva sreća, u određenoj mjeri smo pri kraju kada je riječ o isplaćivanju kredita, ali do danas se nismo uselili u stan. Vidite kakva nas je 'lijepa' sudbina dočekala, pa smo morali montirati šator ispred ulaza. Sad jedva sastavljamo kraj s krajem, jer pored rate kredita moramo plaćati i kiriju", rekao nam je Almir Mehanović, kojem će se u poslijepodnevnim satima u šatoru pridružiti djeca i supruga.

Podsjetimo, izgradnja objekta za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzle i Građevinsko preduzeće Giprom je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije.

Kupci su stanove i poslovne prostore uredno platili, a zakonsko pravo da u njih usele do danas nisu ostvarili, jer zgrada još uvijek nije završena, a samim tim ni uknjižena.

U cijelu problematiku je uključeno i Gradsko vijeće Tuzle koje je donijelo dvije odluke, ali one do danas nisu u cijelosti sprovedene. Prva se odnosi na zamjenu parcela, dok je druga vezana za komunalne priključke.