Respiratori i odgovorni
251

Preuzima li HDZ kormilo FBiH i da li je Jelka Milićević trebala biti saslušana

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hapšenje federalnog premijera Fadila Novalića izazvalo je različita tumačenja, a u prvi plan gurnulo zakonsku odgovornost za postupke koje su Vlada Federacije BiH i Krizni štab poduzimali u vrijeme pandemije.
Kao legitimno pitanje ostaje odgovornost kamadantice Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i federalne ministrice Jelke Milićević. Kako osoba koja je neposredno uz Novalića u vladi, a pretpostavljena direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku nije ni ispitana, a njih dvojica su uhapšeni.

Bilo je i očekivano da će se novonastala situacija probati prebaciti na poznati teren nacionalnih prepucavanja, pa tako Bakir Izetbegović, lider SDA i uporni Novalićev zaštitniku u vrijeme najvećih kritike, posljednja dešavanja tretira kao udar Tužilaštva na Bošnjake, a član Predsjedništva Šefik Džaferović kaže kako nadležne agencije "nisu pazili kako tretiraju zaslužnog premijera i da je sve vjerovatno instrumentalizacija tužilačko-policijskih agencija na nivou BiH u političke svrhe".

HDZ pak u ovoj situaciji okreće ploču, podržava rad institucija, pravne države i poručuje da sve mora imati pravni epilog. Ne treba biti veliki ekspert pa zaključiti, na osnovu posljednjih dvadesetak godina historije, da je situacija drugačija, privedeni u SIPA-i druge stranačke pripadnosti, da bi i narativ bio posve suprotan - atak političkog Sarajeva na Hrvate i sl.

U propucavanjima koja od sinoć traju prvenstveno na društvenim mrežama može se nazrijeti i teza kako ovim HDZ preuzima konce vlasti u Federaciji, ali gledajući zakonska i ustavna rješenja niti jedna bitna odluka i dalje se neće moći donijeti bez političke volje SDA, bez obzira koliko Novalić ostane iza rešetaka. Zanimljivo je da bez odsutnog premijera stanje u Vladi FBiH ostaje HDZ 6, SDA 5 i SBB 4.

Milićević je jutros i pored "usmene" punomoći premijera Novalića i amanata da presjedava današnjom sjednicom Vlade to odbila, tražeći pismeni trag volje formalnog šefa.