Zaplijenjeno vojno naoružanje
0

Pretresi na području Banje Luke, Laktaša i Srbca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS-a na osnovu naredbe Suda BiH izvršili su danas pretres na šest lokacija, četiri na području Banja Luke po jedanu Laktašima i Srpcu, priveli pet osoba, te zaplijenili određenu količinu vojnog nauražanja, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Ministra unutrašnjih poslova RS-a Sanela Živković.

Zaplijenjeni su puške, pištolji, optičke sprave za nišanjenje, municija različitog kalibra, kao i jedan radio uređaj za vezu.

Ona je potvrdila da je ova aktivnost nastavak akcije "Zapad", čiji je prvi dio izvršen 15. septembra, a imala je za cilj razbijanje nelegalne trgovine oružjem iz BiH u zemlje EU.

Sredinom septembra je u okviru zajedničke akcije "Zapad", policija Slovenije, Francuske, Hrvatske, Austrije te RS-a i FBiH na sprječavanju krijumčarenja oružja i eksploziva iz BiH u države Evropske unije za potrebe organizovanih kriminalnih grupa, zaplijenjeno 62 kilograma eksploziva pentrit, 10 automatskih pušaka M-70, 18 raketnih bacača tipa zolja, pištolj glok, automatski pištolj škorpion, sačmarica, malokalibarska puška, 40 detonatora, različita municija za automatske puške i mitraljeze te različiti dijelovi oružja.

Kod pretresa osumnjičenih iz BiH pronađeno je 43 kg vojnog eksploziva pentrit, osam raketnih bacača tipa zolja, 10 automatskih pušaka, nekoliko automatskih pištolja, velika količina detonatora, različita municije, pribor za punjenje oružja i različiti djelovi oružja.

Operacija je zaključena hapšenjem osumnjičenih koje se istovremeno odvijalo u Sloveniji i BiH.

U okviru kriminalističe istrage, za kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksploziva osumnjičeno je osam osoba: dva državljanina Slovenije, pet BiH (jedan s prebivalištem u Francuskoj), te jedan državljanin Hrvatske s prebivalištem u Francuskoj.

Za šest osumnjičenih određen je pritvor, a za dvojicom koji imaju prebivalište u Francuskoj raspisana je potjernica.