Nastavak istrage
98

Pretres u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH zbog respiratora

D. Be.
Policijsko vozilo iza zgrade Zavoda (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Policijsko vozilo iza zgrade Zavoda (Foto: D. Ć./Klix.ba)
U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH danas se odvija pretres u okviru predmeta "Respiratori", saznaje Klix.ba. Istražitelji također u Vladi FBiH izuzimaju određeni materijal koji može poslužiti kao dokaz u ovom predmetu.

Tim tužilaca i inspektora SIPA-e pregledat će dokumentaciju te u slučaju potrebe izuzeti određene materijale koji bi mogli poslužiti kao dokazi u aferi u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora, koju je obavio FUCZ preko firme "Srebrena malina" za 10,5 miliona KM.

Treba istaći da je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar u više navrata negirao da je ova institucija imala ikakve veze s nabavkom spornih respiratora i da su bili upućeni u specifikacije. No, potpuno suprotno je nedavno tvrdio Kadrija Kolić, advokat direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, koji je kazao da je Zavod za javno zdravstvo FBiH bio upućen u specifikacije respiratora.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Zavod je, kako se do sada tvrdilo, bio zadužen da utvrdi potrebnu količinu medicinske opreme koju je potrebno nabaviti za potrebe borbe protiv koronavirusa.

Tužilaštvo BiH je donijelo i naredbu o provođenju istrage i ispitano je više desetina osoba u prethodnim danima.

"Po nalogu tužilačkog tima i u ovom trenutku policijski djelatnici SIPA-e vrše određene aktivnosti na prikupljanju materijala koji je potreban za dokumentiranje svih radnji i aktivnosti koje su bitne za navedeni predmet", kazali su iz Tužilaštva ranije danas.