{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 14. septembra

23.8.2012. u 16:01
0
0
Presuda za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 14. septembra
0
Presuda za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 14. septembra
Na suđenju za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi navelo da je optuženi Dražen Mikulić bio u najbrutalnijoj grupi stražara, dok je Odbrana ustvrdila da on nije osoba za koju su svjedoci rekli da ih je zlostavljao.
Tužiteljica Remzija Smailagić zatražila je od Vijeća Suda BiH da Mikulića, nekadašnjeg vojnog policajca Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osudi po svim tačkama optužnice, dok branilac Davor Martinović smatra da treba biti oslobođen. Sud će presudu izreći 14. septembra.

“Mikulić je bio dio najbrutalnije grupe stražara. Kriv je za sve što mu se stavlja na teret. Kao naoružani pripadnik vojne policije zlostavljao je civile bošnjačke nacionalnosti koji nisu pružali otpor”, kazala je tužiteljica, dodavši da je to van sumnje dokazano.

U pet tačaka optužnice Mikuliću je stavljeno na teret da je u julu i augustu 1993., za vrijeme sukoba HVO-a i Armije BiH (ABiH), nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju. Optužen je da je sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, nanoseći im fizičke povrede.

Odbrana je ustvrdila da se optužnica bazira na argumentima “rekla, kazala”. “Optuženi Dražen Mikulić nije osoba koju svjedoci spominju. Radi se o drugoj osobi za koju svjedoci navode da se zove Dražen Mikulić”, rekao je Martinović.

“Svi kažu da su čuli za ime Dražen Mikulić. Niko ga na fotografijama u istrazi nije prepoznao”, naveo je branilac.

Prema dokumentu Tužilaštva, kako je rekao branilac, u jedinici kojoj je pripadao optužni bile su četiri osobe sa prezimenom Mikulić. On je pojasnio da optuženi 15. jula 1993. bio ranjen u obje noge, zbog čega je dobio poštedu mjesec dana. Branilac se pozvao na iskaz vještaka Hamze Žuje, koji je kazao da je otežano kretanje u narednih 15 dana nakon ranjavanja moralo biti vidljivo.

“Kako takva osoba može udarati nogom, to je sa medicinske strane nemoguće”, naveo je branilac.

Tužiteljica Smailagić je zatražila da se Mikuliću odredi pritvor do izricanja presude, jer strahuje da bi lako mogao pobjeći u Hrvatsku, čije državljanstvo ima. Optuženi je odgovorio da će doći na izricanje presude. Sud će o prijedlogu za pritvor odlučiti naknadno.

Suđenje Mikuliću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Dretelj počelo je u novembru 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: